izjava za Raport

Mehmedović: Ne dolazim na Kongres SDA i neću biti jedini. Šta ću dalje? Čut će se!

Smatram da će biti još onih koji će svojim nedolaskom poslati poruku aktuelnom rukovodstvu Stranke demokratske akcije

Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i nesuđeni kandidat za predsjednika SDA, neće prisustvovati sutrašnjem, 8. Kongresu te stranke u Sarajevu. On je to potvrdio u izjavi za Raport.

On očekuje da se na Kongresu neće pojaviti značajan broj članova SDA koji također ne podržavaju sve ono što se dešavalo prethodnih mjeseci, a sve s ciljem da u utrci za predsjednika SDA kao jedini kandidat ostane Bakir Izetbegović, aktuelni predsjednik te stranke.

Podsjećamo, Mehmedović je imao podršku više od 20 općinskih organizacija SDA za kandidaturu za prvog čovjeka Stranke, no Izborna komisija SDA u kojoj su ljudi bliski Izetbegoviću proglasila je nevažećima većinu nominacija u korist Mehmedovića, a odbačena je i njegova žalba na takvu odluku.

"Neću doći na sutrašnji Kongras, jer ne želim svojim prisustvom dati podršku i legitimitet neregularnim procesima koji su se odvijali uoči Kongresa, uključujući kršenje Statuta. Smatram da će biti još onih koji će svojim nedolaskom poslati poruku aktuelnom rukovodstvu Stranke demokratske akcije da nemaju podršku na putu s kojim idu i na kojem krše sve demokratske principe", kazao je Mehmedović.

On je ipak izrazio nadu da će uprkos tome što se sutra očekuje izbor Bakira Izetbegovića na novi predsjednički mandat, poručio da delegati SDA ne trebaju biti "slijepi poslušnici jedne porodice", te se nada da će to biti posljednji Kongres „koji je omogućio da jedan te isti čovjek vječno vlada sa SDA.“

Na pitanje Raporta, ostaje li u SDA i nakon sutrašnjeg Kongresa, te koliko je izvjesno da realizira ranije najave o mogućnosti formiranja nove političke opcije u BiH ili pokreta, Mehmedović je kratko kazao: "Čut će se na vrijeme."