sprema li se smjena

Meho Kodro šokiran izjavama Vahida Halilhodžića: Poznajem ga lično, iznenađen sam…

Na vjerujem da bi se on upuštao u komentare za reprezentaciju sve dok ona ima selektora, rekao je Kodro

Nije dobro krenulo ni u drugom selektorskom mandatu Mehe Kodre u "Zmajevima".

Njegovi izabranici su teže od očekivanog savladali Lihtenštajn (2:1), a onda i izgubili na Islandu (0:1). Time su gotovo izvjesno ostali bez plasmana na Evropsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj kroz kvalifikacije.

Nakon toga se oglasio i prvi čovjek bosanskohercegovačkog fudbala Vico Zeljković, rekavši da su neophodne "promjene i rezovi", ali da Savez treba biti "čovjek prema selektoru".

Sabrali "dva i dva"

Također je najavio i da će "popiti kafu" sa proslavljenim stručnjakom Vahidom Halilhodžićem.

Javnost u BiH je odmah sabrala "dva i dva" i zaključila da postoji ozbiljna mogućnost smjene Mehe Kodre ili da će popularni Vaha postati neka vrsta savjetnika aktuelnom selektoru BiH.

Čak su se po nekim portalima pojavile i navodne Vahine izjave da će sigurno popiti kafu sa predsjednikom Zeljkovićem i razgovarati na tu temu.

Da li ste se čuli nakon svega sa predsjednikom Fudbalskog saveza BiH i kako komentarišete njegove izjave o "rezovima" i kafom sa Halilhodžićem, bilo je pitanje aktuelnom selektoru reprezentacije BiH.

"U stalnom smo kontaktu, ali nismo razgovarali ni komentarisali tu izjavu. Najnormalnije radim i pripremam se za nastavak kvalifikacija sve dok sam tu. Naravno, pročitao sam u novinama sve te izjave i moram da priznam da sam bio iznenađen zbog Vahe Halilhodžića.

Poznajem ga lično i s obzirom na njegov karakter ne vjerujem da bi se on upuštao u komentare za reprezentaciju sve dok ona ima selektora", rekao je Kodro za Mondo.

Šta bi mijenjao

Na pitanje da li bi mijenjao nešto u prethodnim mečevima, rekao je:

"Možda bih promijenio neke detalje, ali ne bih mijenjao formaciju niti taktiku. Svjesno je protiv Lihtenštajna igrao Bilbija jer nam je bio neophodan takav profil igrača protiv ekipe koja se brani. S druge strane, očekivali smo drugačiju utakmicu na Islandu i u skladu s tim sam odabrao startnih 11".

Već u oktobru "Zmajevima" slijedi nova reprezentativna akcija.

Pprotivnici su ponovo Lihtenštajn u gostima i domaći meč protiv superiornog Portugala.

"Protiv Lihtenštajna smo favoriti i nadam se da će pristup biti isti kakav je bio u prvoj utakmici u Zenici. Ne treba da bježimo od te uloge, a protiv Portugala će sigurno biti teška utakmica.

Manje šanse

U principu, mi smo dosad uglavnom bolje igrali protiv velikih ekipa. U tom meču u Lisabonu treba da odigramo rasterećeni. Vjerujem da duel s Portugalcima može samo da ojača našu poziciju, da nam relaksira psihu jer nemamo imperativ pobjede.

Bez obzira, mi se moramo pripremiti znajući da je situacija takva kakva jeste, da su nam šanse za plasman na EURO 2024 puno manje nego prije 15 dana. Ipak, mi treba da uđemo u tu utakmicu kao da su nam šanse iste. Mi ćemo ući s naše strane, taktički, psihološki, maksimalno ozbiljno.

Portugal je naravno favorit, ali ja vidim to kao našu šansu. U životu sam gledao i igrao dosta takvih utakmica u kojima apsolutni favoriti ne pobijede", poručio je Kodro.