v. d. mandat

Meliha Dugalija preuzela dužnost glavne tužiteljice Tužilaštva KS: Građanima pokazati da je ovo ‘njihovo’ tužilaštvo

Meliha Dugalija preuzela je vođenje Kantonalnog tužilaštva KS u svojstvu vršiteljice dužnosti glavne tužiteljice.

Njena pozdravna poruka objavljena je jutros na stranici Tužilaštva KS, a u njoj je Dugalija navela neke od svojih ciljeve.

"Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je najveće tužilaštvo u Federaciji Bosne i Hercegovine i kao takvo treba da obavlja svoju društvenu ulogu i funkciju a to je da otkriva i goni počinioce krivičnih djela s ciljem osiguranja vladavine prava, jednakosti pred zakonom i sigurnosti građana Kantona Sarajevo", navela je Dugalija.

Ona je istakla da će njena misija biti da Tužilaštvo KS opravda povjerenje javnosti.

"Svojim proaktivnim radom, pravilno postavljenim strateškim ciljevima i nultom tolerancijom na svaki oblik uticaja na neovisnost rada tužilaštva od bilo kojih pojedinaca ili interesnih skupina, želimo da pokažemo javnosti da mogu i trebaju imati povjerenje u naš rad. Istovremeno, odvažni da se uhvatimo u koštac sa najtežim i najsloženijim oblicima kriminala u okviru naše nadležnosti. Zadovoljenje pravde je naša primarna misija", istakla je ona.

"Svojim radom ću nastojati da građani Kantona Sarajevo i oni koji su oštećeni krivičnim djelima imaju razloga za povjerenje u rad ovog tužilaštva, da osjećaju da je to „njihovo“ tužilaštvo i da pristup pravdi ne ovisi od položaja u društvu.

Također, želim da naglasim važnost otvorene komunikacije sa medijima i javnošću. Transparentnost je ključna za izgradnju povjerenja i razumijevanja našeg rada. Uvjerena sam da ćemo zajedno uspjeti da ostvarimo naše ciljeve i doprinesemo izgradnji pravednijeg društva", istakla je nova v.d. glavne tužiteljice Meliha Dugalija.