zbog abortusa

Meloni zakuhala s članovima G7: ‘To je bila crvena linija’

Italija je zahtijevala uklanjanje spominjanja "sigurnog i legalnog pobačaja" iz završne izjave ovosedmičnog samita grupe G7, rekli su diplomati u četvrtak.

Visoki američki zvaničnik rekao je da je američki predsjednik Joe Biden odbio taj zahtjev.

U saopćenju grupe G7 objavljenom nakon samita lidera u Hirošimi u Japanu 2023. poziva se na "pristup sigurnom i legalnom pobačaju te njezni nakon pobačaja".

Sličan poziv predložili su francuski i kanadski diplomati tokom pregovora uoči sastanka 2024., čiji je domaćin talijanska nacionalno konzervativna premijerka Giorgia Meloni.

"Sve druge zemlje su ih podržale, ali to je bila crvena linija za Meloni pa je nema u konačnom tekstu", rekao je jedan diplomat za Reuters.

Ured Meloni je rekao da niti jedna nacija nije tražila uklanjanje "pitanja vezanih uz pobačaj" iz nacrta zaključaka, a talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani rekao je da se pregovori nastavljaju.

"Različite delegacije raspravljaju o tome tako da je prerano raditi analize i beskorisno davati predviđanja. Vidjet ćemo na kraju kakav će biti dogovor", rekao je Tajani za talijanski TV kanal Sky.

Meloni je odlučno protiv pobačaja, otkrivajući u nedavnoj autobiografiji da je njezina majka bila blizu toga da je pobaci.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u četvrtak da Francuska ne dijeli stavove o pobačaju s Italijom.