'Vrijeme da PIC reaguje'

Memišević: Visoki predstavnik je postao potpuno tragikomična figura bez autoriteta i vjerodostojnosti

Društvo za ugrožene narode za BiH smatra da su prijetnje koje su u povodu najave posjete Banjoj Luci visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta posljednjih dana izrekli zvaničnici iz vladajuće strukture RS nedopustive i da je krajnje vrijeme da PIC reaguje u skladu sa svojim ovlastima.

"Vladajuća struktura Republike Srpske s predsjednikom entiteta Miloradom Dodikom na čelu, najnovijim uvredama i prijetnjama potpuno je obezvrijedila i obesmislila ulogu i funkciju visokog predstavnika i njegovog ureda u Bosni i Hercegovini. Otkazivanjem najavljene posjete nakon upućenih prijetnji postalo je kristalno jasno da ured OHR-a nema adekvatnu podršku Vlada zemalja članica PIC-a i da je visoki predstavnik postao potpuno tragikomična figura bez autoriteta i vjerodostojnosti", istaknula je predsjednica Savjeta Društva za ugrožene narode za BiH Fadila Memišević.

Ocjenjuje se da je krajnje vrijeme da vlade zemalja članica PIC-a mandat OHR i očuvanje mira u Bosni i Hercegovini shvate ozbiljno i stanu u kraj destruktivnoj politici vlasti u RS te time vrate barem dio kredibiliteta i principijelnosti, navedeno je u saopćenju.

Memišević smatra nedopustivim tolerisanje političkih igara, sve češćih napada na povratnike u RS i prijetnji secesijom koje za posljedicu imaju sve dublju destabilizaciju sigurnosne situacije u zemlji i mogu biti uvod u nove oružane sukobe.

"Pozivamo vlade zemalja Evropske unije i SAD-a kao i Vijeće sigurnosti UN-a da se zajedničkim naporima osigura nastavak i proširenje mandata EUFOR-a. Trenutno je u BiH prisutno tek 1.350 vojnika i oni nisu u stanju da spriječe bilo kakvu ozbiljniju sigurnosnu prijetnju po mir u državi. Već samo prisustvo većeg broja međunarodnih mirovnih snaga moglo bi imati relaksirajući učinak na narušenu sigurnosnu situaciju ali bi dalo i jasan signal vlastima u RS da se daljnja eskalacija situacije, među njima nastavak podrivanja državnih institucija i secesionističko djelovanje, neće tolerisati.

Mandat EUFOR-a mora sadržavati jasne ovlasti za sprječavanje i suzbijanje oružanih sukoba i napada na povratnike", dodala je direktorica Društva za ugrožene narode za BiH Belma Zulčić.