odgovoran brand

Mercedes povlači 15.000 primjeraka svog najprodavanijeg modela na svijetu u servise

Mercedes je opozvao 15.502 primjerka SUV-a GLC proizvedenih između 2019. i 2022. godine zbog "neusklađenosti kod prednjih svjetala" u servise. No, unatoč velikom broju vozila obuhvaćenih povlačenjem, Mercedes je imao samo jedan zahtjev u garanciji povezan s tim problemom.

Međutim, Američki institut za sigurnost na cestama (IIHS) koji je proveo je testove funkcionalnosti prednjih svjetala dao je negativnu ocjenu za model GLC, na što su u Mercedesu negodovali.

Kao rezultat toga, pokrenuta je istraga koja je otkrila da, iako su svjetla bila pravilno postavljena prema standardima kuće i tehnički u skladu sa zakonom "FMVSS 108" za postavljanje prednjih svjetala, identificirane su dvije greške na proizvodnim linijama na kojima je došlo do problema s postavljanjem prednjih svjetala.

Do januara te godine utvrđeno je da bi uglovi prednjih svjetala u nekim slučajevima mogli blago premašiti toleranciju propisanu u zakonu "FMVSS 108".

Mercedes je također pregledao zahtjeve i unatoč samo jednom spomenutom zahtjevu u garantnom roku, povukao je u servise 15.502 primjerka modela GLC, uključujući i verziju AMG GLC43, proizvedenih od 2020. do 2022., GLC300 iz razdoblja od 2019. do 2022. i GLC350E iz 2020. godine. Problem se odnosi na oba prednja svjetla.

Distributeri u SAD su obaviješteni o problemu, a vlasnici GLC modela će od početka marta moći kod ovlaštenih distributera na pregled. Prema ovom potezu vidi se odgovornost proizvođača za proizvod na tržištu.