Tehnologija

Meta pristala platiti 725 miliona dolara zbog skandala

Meta, kompanija u čijem je vlasništvu Facebook, pristala je jučer na nagodbu.

U sklopu nagodbe će platiti 725 miliona dolara u slučaju u kojem je optužena da je dozvolila trećim strankama, uključujući Cambridge Analyticu, da pristupe ličnim podacima njenih korisnika.

Meta: Sporna dozvola

Predložena nagodba, koja je predata sudu, okončala bi dugotrajnu tužbu.

Ona je uslijedila nakon otkrića iz 2018. da je Facebook dozvolio britanskoj konsultantskoj firmi Cambridge Analytica da pristupi podacima 87 miliona korisnika.

Advokati tužitelja nazvali su predloženu nagodbu najvećom u historiji američkih kolektivnih tužbi vezanih za privatnost podataka. Dodali su da je to više nego što je Meta ikad platila kako bi razriješila kolektivnu tužbu.

Meta nije priznala da je učinila išta pogrešno. To je dio nagodbe koju mora odobriti savezni sudac u San Franciscu. Kompanija je objavila da je nagodba “u najboljem interesu naše zajednice i dioničara”.

Cambridge Analytica, koja više ne postoji, radila je za uspješnu predizbornu kampanju bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa 2016. godine.

Dobila je pristup ličnim podacima miliona korisničkih računa na Facebooku radi ciljanog oglašavanja.

Britanska frima je pristup tim informacijama, bez pristanka korisnika, dobila od istraživača kojem je Facebook dopustio da na društvenoj mreži koristi aplikaciju za prikupljanje podataka miliona korisnika.

Skandal koji je izbio izazvao je vladine istrage o Facebookovoj politici prema privatnosti. Uslijedile su tužbe i saslušanje u američkom Kongresu na kojem su zastupnici ispitivali izvršnog upravitelja Mete Marka Zuckerberga.

Stav nazvao pogrešnim

Nagodba je razriješila tvrdnje korisnika Facebooka da je kompanija prekršila različite savezne i državne zakone dozvolivši programerima i poslovnim partnerima da masovno prikupe njihove podatke bez pristanka.

Facebook je tvrdio da njegovi korisnici nemaju legitiman interes za privatnošću kada su u pitanju informacije koje su podijelili sa svojim prijateljima na društvenoj mreži.

No, američki okružni sudac Vince Chhabria je taj stav nazvao “pogrešnim”. Dozvolio je 2019. da se parnica nastavi.

Nagodba se odnosi na između 250 i 280 miliona korisnika društvene mreže. Koliko će pojedini korisnik dobiti, ovisi o broju ljudi koji budu opravdano tvrdili da zaslužuju dio novca od nagodbe.

Advokati tužitelja kažu da namjeravaju od suca zatražiti da im dodijeli do 25 posto nagodbe za odvjetnički honorar. To je otprilike 181 milion dolara, prenosi Index.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare