kralj popa

Michael Jackson je oborio čak 39 Guinnessovih rekorda

Kralj popa, Michael Jackson preminuo je 25. juna, 2009. godine. Pjevač je umro od zastoja srca u svom domu u Los Angelesu. U krvi su mu pronađeni propofol, opći anestetik, te lorazepam i midazolam, a upravo zbog propofola se i predozirao.

Taj lijek mu je prepisao njegov ljekar Conrad Murray, koji je kasnije osuđen na četiri godine zatvora. Svoju karijeru Michael je započeo s pet godina, kad se na sceni pojavio sa starijom braćom kao član grupe Jackson 5. No pravu slavu doživio je tek kad je samostalno objavio album "Thriller".

To je i danas najprodavaniji album ikad, a tokom karijere Michael je oborio čak 39 Guinnessovih rekorda. Jackson je imao i vitiligo, kožnu bolest koja izaziva bijele mrlje tijelu, pa je zbog nje počeo izbjeljivati kožu i nositi debele naslage bijelog pudera. Također, estetskim operacijama je odlučio mijenjati svoje lice, a najviše nos.

Javnost ga pamti i po optužbama za silovanje i pedofiliju. Dva puta je bio optužen za seksualno zlostavljanje, prvi put 1993. godine, a zatim 2003. Niti jednom nije osuđen. S obitelji dječaka Jordyja Chandlera se nagodio, a u slučaju Gavina Arviza bio je oslobođen.