BETA TESTIRANJE

Microsoft ipak ne odustaje tako lako od Windowsa 10

Microsoft je najavio oživljavanje svog programa beta testiranja za Windows 10 uz obećanje “novih funkcija i više poboljšanja” za stari operativni sistem. Promjena pravila je iznenađujuća, s obzirom na to da je planirani kraj podrške za Windows 10 udaljen nešto više od godinu dana – oktobar 2025.

Objašnjavajući svoju odluku o ponovnom otvaranju beta kanala, Microsoft je rekao da će omogućiti svim korisnicima Windows 10 da dobiju maksimalnu vrijednost od svog trenutnog računara. Nova politika će pomoći kompaniji da isproba nove funkcije za Windows 10 (verzija 22H2) s Insajderima prije nego što ih objavi svim korisnicima Windows 10 globalno.

Ako ste dio Insider programa i još uvijek koristite Windows 10, Microsoft preporučuje da prijeđete na beta kanal kako biste isprobali nove funkcije. To možete učiniti tako da odete u Postavke, odaberete Ažuriranje i sigurnost, odaberete Windows Insider program, a zatim kliknete na trenutni odabir Insider kanala kako biste vidjeli cijeli popis dostupnih opcija. Tada jednostavno odaberite “Beta kanal” klikom na odgovarajući taster.

Nejasno je koje je nove funkcije Microsoft postavio za Windows 10, ali izvještaji sugeriraju da bi izbornik Postavke mogao dobiti novu stranicu “Mobilni uređaji” koja bi korisnicima pomogla upravljati svojim pametnim telefonima i tabletima izravno iz Postavki bez potrebe za postavljanjem detaljnije veze za telefon aplikacija Ova je funkcija trenutno ograničena na Windows 11, pa će njezina dostupnost na Windows 10 biti dobrodošla promjena.

Najava dolazi usred izvještaja da Windows 10 povećava svoj tržišni udio, uprkos Microsoftovom pritisku da korisnici nadograde na Windows 11. Prema najnovijim podacima StatCountera, Windows 10 ima 70 posto tržišnog udjela među korisnicima Windowsa, dok Windows 11 posustaje na oko 25 posto. Vjeruje se da su primarni uzrok razočaravajuće stope usvajanja Windowsa 11 strogi hardverski zahtjevi koji sprječavaju nadogradnju mnogih relativno novijih i sposobnijih računara.

Iako je nadolazeća dostupnost novih funkcija u sistemu Windows 10 vrlo dobrodošla, Microsoft je za Windows Latest potvrdio da nova politika ne mijenja end of life datum, što znači da kompanija još uvijek planira ukinuti opću podršku za Windows 10 14. oktobra , 2025.

Korisnici koji i dalje žele primati sigurnosna ažuriranja nakon službenog završetka podrške imat će opciju upisa svojih osobnih računara u plaćenu pretplatu na proširena sigurnosna ažuriranja (ESU) koja će koštati između 45 USD i 61 USD po uređaju tokom prve godine, s udvostručenim troškom svake sljedeće godine.