PODATKOVNI CENTRI

Microsoft najavio ogromno ulaganje u Njemačku

Microsoft je najavio svoje ambiciozne planove za ulaganje u njemačko tržište, s namjerom da investira impresivnih 3,5 milijardi dolara tokom sljedeće dvije godine. Ova monumentalna odluka predstavlja najznačajniju pojedinačnu investiciju u Njemačkoj u čitavoj 40-godišnjoj historiji Microsofta. Brad Smith, izvršni direktor Microsofta, najavio je ove planove tokom sastanka s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

U sklopu ovog velikog financijskog angažmana, Microsoft će usmjeriti sredstva prvenstveno prema zapadnoj njemačkoj pokrajini North Rhine-Westphalia. Ova regija će postati epicentar novih podatkovnih centara, fokusiranih na aplikacije umjetne inteligencije i računarstvo u oblaku. Osim povećanja kapaciteta podatkovnih centara, planira se i pokretanje obrazovnog programa za umjetnu inteligenciju s ciljem dosezanja čak 1,2 miliona ljudi.

Ova inicijativa ima za cilj jačanje povezanosti između Microsofta i ključnih potrošača u Njemačkoj, poput farmaceutske kompanije Bayer i energetskog diva RWE. Time će se smanjiti kašnjenje podataka između podatkovnih centara i aplikacija, poboljšavajući učinkovitost i odzivnost sistema. Osim toga, Microsoft planira podržati razvoj novih tehnoloških rješenja koja će pridonijeti unapređenju različitih industrija.