COPILOT PLUS PC

Microsoft najavio potpuno novu kategoriju računara sa fokusom na umjetnu inteligenciju

Kao što se i najavljivalo, Microsoft je uoči konferencije Build predstavio brojne novitete vezane uz umjetnu inteligenciju, uključujući i novi hardver, odnosno osobne računare. Izvršni direktor kompanije Satya Nadella najavio je i potpuno novu kategoriju računara koju su u Microsoftu nazvali Copilot+ PC, a koju će razvijati u saradnji s partnerima poput Acera, Asusa i drugima. Iz američke kompanije očekuju veliku potražnju za ovom kategorijom uređaja. Smatraju kako će brzi AI asistenti koji se pokreću direktno na računarima biti dovoljno dobar razlog za mnoge da nadograde svoje računare nakon dugo vremena te se nadaju prodaji od oko 50 miliona PC-a tokom sljedeće godine.

Ovu kategoriju računara na početku će pokretati Qualcommov Snapdragon X Elite i Plus procesori, a naknadno će ih pokretati i Intelovi i AMD-ovi čipovi. Taj hardver sadrži neuronske procesorske jedinici (NPU) dizajnirane upravo za AI zadatke u Windowsima 11. Kao rezultat novog hardvera, Copilot Plus PC-ji brži su za skoro 60 posto u usporedbi s MacBookom Air s čipom M3, pohvalili su se iz Microsofta.

Novi čipovi omogućit će, dakle, obavljanje AI zadataka na samim računarima, a jedna od tih novih opcija koje je Microsoft predstavio na AI računarima jest i Recall. Ova opcija prati sve što ljudi rade na svojim računalima, od surfanja mrežom do glasovnih razgovora, stvarajući historiju svih tih aktivnosti kako bi ih korisnici naknadno mogli pretraživati kada im te informacije zatrebaju. Tokom demonstracije nove tehnologije i računara, iz Microsofta su prikazali mogućnosti glasovnog asistenta Copilot koji se pretvorio u virtualnog asistenta za popularnu igru Minecraft.

Među inim, Copilot Plus računari moći će prevoditi audiozapise, preporučivati odgovore na pristigle poruke, predlagati izmjene u postavkama samih računara, a moći će i razgovarati s korisnicima oko stvari koje se prikazuju na ekranima.

Microsoftov novi Surface Pro model tableta, odnosno hibrida između tableta i prijenosnika Surface Pro brži je do 90 posto u odnosu na svog prethodnika s Intelovim procesorima te prvi put dolazi s OLED ekranom. Dostupan je i novi model tipkovnice koji se može povezati s ovim uređajem nazvan Surface Pro Flex Keyboard koji omogućuje udobnije i preciznije tipkanje. Najjeftiniji model cijene od hiljadu dolara ipak dolazi s LCD-om, pokreće ga Snapdragon X Plus procesor te ima 16GB RAM-a i 256GB prostora za pohranu, a ko želi još jači procesor (Elite) i OLED ekran, trebat će platiti minimalno 1500 dolara.

Novi model prijenosnika Surface Laptop dolazi s novim dizajnom i tanji je od svog prethodnika od kojeg je brži za više od 80 posto te dolazi s baterijom koja može izdržati čak 22 sata rada. Model je dostupan u verzijama s 13,8 i 15-inčnim ekranima uz početnu cijenu od 1000 dolara.

Pored spomenuta dva Microsoftova računara, i partneri ove kompanije već su najavili svoje prve Copilot Plus uređaje - Asus je najavio Vivobook S15, HP je najavio seriju za obične korisnike (OmniBook X AI) te za profesionalne korisnike i kompanije (EliteBook Ultra AI), dok je Acer prikazao prvi AI model Swift 14 AI itd. S obzirom na to da se danas sve vrti oko umjetne inteligencije, možemo pretpostaviti kako će mnogi, a pogotovo kompanije, prilikom kupovine sljedećeg računara, razmisliti o plaćanju veće cijene (početna cijena ovakvih računala je hiljadu dolara) kako bi kupili uređaj u kojem će AI biti na prvom mjestu, piše The Verge.