UPITNA PRIVATNOST

Microsoft predstavio novi AI za Windows. Pratit će sve što radite

Microsoft toliko žarko želi da se korisnici osjećaju ugodno s njegovim AI chatbotom da će zapamtiti sve što rade na računaru i pomoći im shvatiti šta žele učiniti sljedeće. Naravno, to je probudilo pitanja privatnosti i podsjetilo na slične Microsoftove prakse u prošlosti.

Naime, 20. maja je softverski div predstavio nadograđenu verziju Copilota, toliko potrebnu u trenucima dok se suočava s pojačanom konkurencijom na tržištu generativne umjetne inteligencije.

Nove funkcije uključivat će Windows Recall, omogućujući Copilotu da "pristupi gotovo onome što ste vidjeli ili radili na svom računaru na način koji vam se čini kao da imate fotografsku memoriju". Microsoft obećava da će zaštititi privatnost korisnika dajući im opciju da filtriraju ono što ne žele da se prati.

Konferencija je uslijedila nakon velikih AI najava prošle sedmice od strane rivala Googlea, kao i Microsoftovog bliskog poslovnog partnera OpenAI, koji je izgradio AI velike jezične modele na kojima se temelji Microsoftov Copilot.

Google je izbacio dorađenu tražilicu koja povremeno stavlja sažetke generirane umjetnom inteligencijom preko poveznica web stranica na vrhu ekrana s rezultatima dok također prikazuje AI asistenta Astru koji je još uvijek u razvoju i koji će moći "vidjeti" i razgovarati o stvarima prikazanim kroz leću kamere pametnog telefona.

Proizvođač ChatGPT-a OpenAI predstavio je novu verziju chatbota prošle sedmice, demonstrirajući AI glasovnog asistenta s ljudskim karakteristikama koji se može šaliti o tome šta neko nosi i čak pokušati procijeniti nečije emocije. Glas je zvučao toliko poput Scarlett Johansson koja glumi AI lik u naučno-fantastičnom filmu "Her" da ga je OpenAI uklonio iz straha od potencijalne tužbe. Glumica je već reagirala javno i poprilično negativno.

Iako je Microsoft uložio milijarde dolara u OpenAI, startup je također izbacio novu desktop verziju ChatGPT-a dizajniranu za Mac računare. Ujedno, izvršni direktor Applea Tim Cook signalizirao je na godišnjoj skupštini dioničara firme u februaru da se daju velika ulaganja u generativnu umjetnu inteligenciju.

Novi Windows računari sa poboljšanom umjetnom inteligencijom stižu na tržište od 18. juna.