konkurencija

Microsoft se suočava s velikom kaznom zbog “Timova”

Američkom softverskom divu Microsoftu Bruxelles prijeti golemom antimonopolskom kaznom zbog rukovanja popularnom chat i videoaplikacijom “Teams”. Ustupci za razdvajanje Teamsa i obitelji proizvoda "Office" nisu dovoljni za EU nadzornike tržišnog takmičenja. Evr

opska komisija upozorila je u utorak da je došlo do kršenja antimonopolskih propisa EU-a. Ako EU ostane pri svom stavu, Microsoft bi se mogao suočiti s kaznama do 10 posto godišnje prodaje.

Kao odgovor na optužbe, američka tvrtka je već u aprilu najavila da će ubuduće prodavati timove širom svijeta - a ne samo u Evropi kako je ranije planirano - odvojeno od Office paketa.

"Komisija smatra da su ove promjene za sada nedovoljne. Microsoft mora učiniti više kako bi vratio konkurenciju", stoji u priopćenju.

“Održavanje konkurencije u telekomunikacijama i aplikacijama za saradnju je ključno, također i zato što promiče inovacije na tim tržištima”, rekla je povjerenica EU za tržišno takmičenje Margrethe Vestager.

Istraga EU-a odgovorila je na žalbu konkurenta Salesforcea, koji posjeduje aplikaciju za slanje poruka Slack. Teams je u početku besplatno pokrenut s "Office 365" 2017. kao zamjena za Skype Business. Popularnost mu je porasla tijekom pandemije korone, prvenstveno zbog mogućnosti videokonferencije.

Zajednički marketing s Officeom Microsoftu daje prednost u prodaji, obrazložila je svoju kritiku komisija. Također bi bilo problema u interakciji s Microsoftovim programima ako bi korisnici koristili konkurentske sustave za razmjenu poruka. Šef Microsofta Brad Smith naglasio je spremnost tvrtke da odgovori na zabrinutosti iz Bruxellesa.

"Pozdravljamo dodatnu jasnoću koju imamo od danas i nastavit ćemo raditi na rješenjima za rješavanje preostalih zabrinutosti Komisije." U posljednja dva desetljeća američka tvrtka platila je ukupno 2,2 milijarde eura za ilegalno spajanje dva ili više proizvoda.