IT

Microsoft testira reklame u Windows 11 File Explorer-u

Microsoft je počeo da testira promocije za neke od svojih drugih proizvoda u aplikaciji File Explorer na uređajima koji koriste najnoviju Windows 11 Insider verziju.

Windows Insider je Microsoft-ov otvoreni program za testiranje softvera koji omogućava korisnicima koji poseduju važeću licencu za Windows 11, Windows 10 ili Windows Server da se registruju i testiraju verzije Windows-a koje još uvijek nisu dostupne široj publici. Ovo je ranije bilo dostupno samo programerima koji su radili na tom softveru.

Novu “funkciju” operativnog sistema Windows 11 otkrio je jedan od ovih “insajdera” i podijelio je screenshot reklame koja se pojavila u File Explorer-u.

Ovo nije prvi put da je Microsoft dodao promotivne poruke u File Explorer, jer su još 2016. godine prikazivali OneDrive reklame u File Explorer-u.

Međutim, tehnološki gigant nije stao sa File Explorer-om i testirao je oglase koji su gurali njihove besplatne Office veb aplikacije u meniju za Windows 10 Wordpad prije dvije godine. I ta kampanja suočila se sa protestima korisnika.

U svakom slučaju, izgleda da ponovo rade na tome da dodaju oglase za svoje proizvode gdje god to mogu. Iako korisnici konstantno pokazuju nezadovoljstvo time, djeluje da Microsoft ne želi da digne ruke od te ideje.