Gaming

Microsoft zatvara studije Arkane Austin, Tango Gameworks i Alpha Dog Studios

Microsoft je odlučio zatvoriti Bethesdine razvojne studije Arkane Austin, Tango Gameworks i Alpha Dog Games, dok će developere iz Roundhouse Gamesa prebaciti u ZeniMax Online Studios koji trenutno radi na The Elder Scrolls Onlineu.

prey_image3“Ove promjene nisu odraz kreativnosti i vještina talentiranih pojedinaca u tim timovima ili rizika koji su preuzeli kako bi isprobali nove stvari. Znam da ovakve promjene također utječu na razne timove za podršku diljem ZeniMaxa i Bethesde koji plasiraju naše igre na tržište. Donosimo ove teške odluke kako bismo stvorili kapacitet za povećanje ulaganja u druge dijelove našeg portfelja i usredotočili se na naše prioritetne igre.“, izjavio je Matt Booty, voditelj Xbox Game Studiosa.

Trenutno nije poznato koliko će sveukupno zaposlenika ostati bez posla u ovom novom većem valu otkaza koji dolazi samo nekoliko mjeseci nakon što je Microsoft otpustio 1900 zaposlenika diljem Activision Blizzarda, Xbox Game Studiosa i ZeniMaxa.

Što se tiče Arkane Austina, studija iza naslova Prey i Redfall, neki članovi studija će se pridružiti drugim Bethesdinim projektima, dok će serveri za Redfall ostati aktivni. Naime, razvoj te igre je u potpunosti zaustavljen.

Unatoč tome što je Tango Gameworks prošle godine lansirao nagrađivani i pozitivno ocijenjeni Hi-Fi Rush – naslov s kojim je i sam Microsoft bio javno oduševljen, Microsoft nije napomenuo kako će njegovi zaposlenici biti usmjereni na druge projekte unutar Bethesde. Tango Gameworks je od 2010. godine radio na igri Ghostwire: Tokyo i The Evil Within nastavcima.

Alpha Dog Studios stoji iza mobilne igre Mighty Doom – naslova kojeg će Microsoft ugasiti 07. kolovoza ove godine.

Svoje mišljenje o ovoj situaciji dao je i Dinga Bakaba, kokreativni direktor u Arkane Lyonu:

“Ovo je apsolutno užasno. Dopuštenje da budem čovjek: svakom direktoru koji ovo čita, prijateljski podsjetnik da su videoigre zabavna/kreativna industrija, a vaš posao korporacije jest brinuti se o svojim umjetnicima i pomoći im da vam stvore vrijednost.“