Vijesti

Mijatović: Kontinuirano raditi na jačanju kapaciteta ustanova kao što je Veterinarski institut

Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović prisustvovao je u ponedjeljak sastanku na Vlašiću, koji je organizovao federalni ministar poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić sa svim kantonalnim ministrima u čijoj nadležnosti je pitanje poljoprivrede.

Na sastanku je bilo riječi o aktivnostima na planiranju i usklađivanju poljoprivredne politike u Federaciji BiH, o unapređenju rada poljoprivrednih savjetodavnih službi, kao i projektima međunarodnih finansijskih partnera i sredstvima namijenjenim kantonalnim ministarstvima poljoprivrede u Federaciji.

"Na sastanku su predstavljene posljednje informacije vezane za širenje Afričke svinjske kuge na teritoriji Federacije BiH, te aktivnosti koje se poduzimaju u cilju rješavanja ovog problema. U ovakvim situacijama moramo razmišljati unaprijed, moramo kontinuirano raditi na jačanju kapaciteta ustanova kao što je Veterinarski institut, koje raspolažu znanjima i mogućnostima brze i efikasne analize uzoraka u svrhu detekcije zaraznih oboljenja. Takve ustanove su prve u redu kada je u pitanju zaštita zdravlja, kako ljudi tako i životinja i neophodne su nam jake i operativne", naglasio je ministar Mijatović.

Ministarstvo privrede KS je u cilju praćenja stanja i poduzimanja preventivnih mjera vezano za pojavu Afričke svinjske kuge, početkom jula formiralo koordinaciono tijelo za praćenje stanja ove zarazne bolesti, koje je u kontinuiranoj koordinaciji s nadležnim organima.

Koordinaciono tijelo aktivno radi na kreiranju plana preventivnih aktivnosti i plana djelovanja u slučaju pojave Afričke svinjske kuge na području KS. Poseban akcent se stavlja na divlje svinje koje su značajno zastupljenije na ovom području.

Ministar Hrnjić istakao je da je opredjeljenost resornog federalnog ministarstva usklađivanje poljoprivredne, a time i poticajne politike, s politikom Evropske unije.

"U Kantonu Sarajevo smo već na dobrom putu, naša poticajna politika skoro je u potpunosti usklađena sa politikom Evropske unije i svakako ćemo se maksimalno zalagati za potpuno usklađivanje. Kroz projekte Svjetske banke, u koordinaciji Federalnog ministarstva poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva, planirana je nabavka softverskih rješenja. Na taj način će se olakšati upravljanje poticajnom politikom kantona, a navedeni softver olakšat će prikupljanje i obradu podataka", dodao je Mijatović, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.