reakcije

Milanović: Iako bi Plenković htio, nijedan hrvatski vojnik neće ići u rat u Ukrajinu

Foto: Hina

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović rekao je u utorak da nijedan hrvatski vojnik neće ići ratovati u Ukrajinu dok je on vrhovni zapovjednik vojske i optužio premijera Andreja Plenkovića da bi on, da može, odveo Hrvatsku u rat u tu zemlju.

Milanović je reagirao na Plenkovićevu izjavu ranije u utorak da su „nedostajala četiri glasa u Hrvatskom saboru da se odobri sudjelovanje Hrvatske u misiji obučavanja ukrajinskih vojnika“ pa “budući da nismo uspjeli ni tu simboliku, onda nismo niti nudili opciju o tome da hrvatski vojnici idu u Ukrajinu”.

Plenković je to rekao dao dan nakon što je sudjelovao na sastanku zapadnih saveznika u Parizu na kojem je francuski predsjednik Emmanuel Macron otvorio mogućnost da europske članice NATO-a pošalju vojnike u Ukrajinu, uz naglasak da ipak zasad o tome nema suglasja, prenosi Hina.

"Izjava predsjednika Vlade Andreja Plenkovića nakon što se vratio sa samita zapadnih saveznika Ukrajine u Parizu potvrdila je definitivno kako je Andrej Plenković premijer opasnih namjera koji bi, da može, odveo Hrvatsku i hrvatske vojnike u rat u Ukrajini", rekao je Milanović u priopćenju.

"Iz njegovih riječi jasno proizlazi kako 'Hrvatska nije ponudila slanje svojih vojnika u Ukrajinu' samo i jedino zbog toga što Plenković sada ne može računati na podršku Hrvatskog sabora i Predsjednika Republike za takvu ludost", dodao je.

Milanović smatra da Plenković "do danas nije prežalio što je Hrvatski sabor spriječio indirektno uključivanje Hrvatske u rat u Ukrajini i posebno ga smeta što sada ne može Hrvatsku odvesti u još veću katastrofu, odnosno ne može samovoljno ponuditi slanje hrvatskih vojnika u Ukrajinu".

"Da nema Hrvatskog sabora i Predsjednika Republike, jasno je, Plenković bi Hrvatsku direktno uključio u rat u Ukrajini", istaknuo je Milanović.

Premijera je "zbog sigurnosti i interesa Hrvatske i njenih građana" upitao o čemu se tačno razgovaralo u Parizu i što je Plenković tamo obećao uime Hrvatske (kao što je lani obećao obuku ukrajinskih vojnika bez konzultacija s Predsjednikom Republike).

"U čije ime i za čiji interes Plenković sebi uzima pravo već i sudjelovati u raspravama o sudjelovanju hrvatskih vojnika u ratu u Ukrajini? Forsira li Plenković uvođenje obavezne vojne obuke u Hrvatskoj zato da bi pripremio hrvatske vojnike za slanje u rat u Ukrajinu?", upitao je Milanović.

U saopćenju se ističe da je Milanovićev stav "čvrst i jasan: dok je predsjednik države i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske ni jedan hrvatski vojnik neće ići ratovati u Ukrajinu".

Po njegovim riječima, jedino rješenje rata u Ukrajini je postizanje mirovnog sporazuma koji će spriječiti nove žrtve i spasiti hiljade života.