Vijesti

Milanović novo ime među negatorima genocida u Izvještaju MC Srebrenica: Sve je više uključen u tu praksu

Milanović negator genocida

Memorijalni centar Srebrenica danas je objavio Izvještaj o negiranju genocida, a novu ime u njemu je predsjednik Zoran Milanović.

(Grafika: MC Srebrenica)

Istraživanja koja su provedena u 2023. godini ukazuju na to da su Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, Branimir Kojić, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice i Miodrag Linta, narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije i dalje glavni negatori genocida. Pored Dodika, Kojića i Linte, među negatorima su se našli i tabloidi iz Srbije („Informer” i „Alo”), Radovan Kovačević, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i potparol SNSD-a, kao i Nenad Kecmanović, penzionisani profesor i bivši savjetnik Milorada Dodika.

Iz MC Srebrenica navode da je Milanović novo ime koje se pridružilo ovom sramotnom spisku.

"U kontekstu negiranja genocida i relativizacije, novo ime koje se pojavljuje na listi negatora je Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske. Prema istraživanjima iz 2023. godine, primjećuje se da je Milanović sve više uključen u ovu praksu, što predstavlja ključnu promjenu u odnosu na prethodne izvještaje. Njegova pojava kao negatora genocida i relativizatora značajna je zbog njegove visoke političke pozicije i utjecaja koji ima kao predsjednik Republike Hrvatske", navodi se u izvještaju.