'Mogu šta hoće'

Milanović o preletu američkih aviona iznad BiH: Ministar Bošnjak sve sam dogovorio NATO-om, a nas ništa nisu morali pitati

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović komentirao je stanje u BiH i prelet američkih bombardera na neustavni dan RS.

"To u BiH na jedan način za nas ne znači ništa. Na drugi način sve što se tiče statusa Hrvata u BiH jako se tiče i nas", rekao je Milanović.

"Amerikanci lete preko Hrvatske, koridor im je otvoren. Iz Aviana prolaze prema BiH. U međuvremenu je NATO napustio BiH. To je sad nekakva misija EU. I šta se dogodilo? Par aviona, pretpostavljam američkih, letjeli su preko Hrvatske, rutinski, jer su to dogovorili s nekim u Sarajevu, nas ne moraju ništa pitati, preletjeli su.

To se nije dogodilo jednom, stalno se to događa. Bila je nekakva vježba u BiH, a tamo je sve komplicirano. Ministar Bošnjak je sve sam dogovorio s NATO-om, ovi su doletjeli na vježbu koja je morala biti dvije sedmice kasnije. Ali je održana na taj nesretni dan RS da bi se pokazalo Srbima. Bez obzira na Dodika koji svašta priča, ovi avioni lete preko Hrvatske jer im je to komodno. Mogu i preko Crne Gore ući u BiH", rekao je Milanović.

On je rekao da su tražili da se uključe u misiju Altea jer su članoca NATO-a.

"Kad je ta misija počinjala, nismo bili i NATO i EU. Ali i danas nas ne puštaju u misiju u BiH. Možemo davat svoje ljude u Afganistan…", rekao je Milanović.

"Mi smo tu da se preko nas leti, ali kad Hrvatska kao članica NATO-a traži da sudjelujemo, otpilili su nas kao zadnjeg balvca. Ovog trenutnog ministra vanjskih poslova", rekao je Milanović.

"Mi smo zemlja, imamo svoj ponos i interese", dodao je. "Kako mogu letjeti preko Hrvatske? Pa mogu što hoće. A šta Hrvatska traži? Ništa. Mi bismo tamo imali dva čovjeka, možda nikoga. Pa ne bi mi išli tamo tenkovima. To je pitanje statusa, digniteta. Mi smo sumnjivi, a Nizozemska koja je tamo bila u Srebrenici je u redu", rekao je Milanović.