skandalčina u susjedstvu

Milanović: U Hrvatskoj se upravo desila nacionalna katastrofa. Prvi put od druga Tita nam se ovo desilo

Hrvatsku posljednjih dana potresa ogroman skandal kada su mediji obavili poruke kandadata za šefa DORH-a Ivana Turudića i Josipe Rimac.

Iz poruka je jasno da je Turudić, u tom trenutku sudija, HDZ-ovcima dostavljao inforamcije iz istrag, a danas ga je Sabor imenovao za šefa DORH-a.

Hrvatski je sabor ga je danas izglasao sa 78 glasova za, 60 protiv i dva suzdržana. Opozicija, koja je nakon glasovanja o Turudiću napustila sabornicu, prije toga je, na poziv Peđe Grbina (SDP), minutom šutnje odala počast hrvatskom pravosuđu.

Nakon izbora Turudića oglasio se predsjednik Zoran Milanović. Rekao je kako nije čuo za Plenkovićevu poruku DORH-u, ali da "će dobit i on od nekoga poruku":

"Često na proljeće rijeka pravde dođe. Ja sam poslao dokumente, a pismo", naveo je i doda da je cijela rasprava bila farsa.

"Cijeli HDZ je jednoglasno izabrao ovog probisvijeta. Ovo je prvi put od druga Tita da partija bira glavnog državnog odvjetnika", rekao je. Nazvao je USKOK-ovu optuženicu Josipu Pleslić, bivšu Rimac, koja je s Turudićem razmjenjivala poruke - Madame de Pompadour.

"Onda se ogradio sa sedmočlanim komitetom HDZ-a koji je jednoglasno izabrao tog probisvijeta i na kraju se okružio cijelom partijom. Ovo je protiv put od Tita da partija odlučuje o čovjeku koji hapsi i zatvara. Ovo je nacionalna katastrofa", dodao je.

"Ja sam poslao dokument koji jasno govori o kakvom se čovjeku radi. Cijele ove prepiske između madame i Turudića je ustvari višak. Hvali Bogu što su to objavili i to ukazuje da je on osoba koja trebala biti od interesa DORH-a. I sada se kao argument izvlači zašto neko nije reagirao 2015. Pa zato što sam ja bio premijer, a ne terorist diktator. Pa ne možeš DORH-u narediti da pokrene postupak", rekao je.

"Javnost bi, da je to zabranjeno, bila prikraćena za saznanja o kakvim vucibatinama imamo posla. I sad bi to zabranili. Kao zadnja kriminalna vucibatina krećeš se s čovjekom koji je pod istragom. Ti se s njim nalaziš da mu čestitaš, šta? Badnjak? Kinesku novu godinu? Govorim o sastancima sa Zdravkom Mamićem", pojasnio je. "Pozivam na otpor ugnjetavačima. Po Plenkoviću se to ne bi trebalo objaviti, a ovo je informacija koji javnost mora znati", naveo je i ponovio da će kao predsjednik pomilovati svakoga ko bude osuđen zbog tog zakona o curenju informacija.

"Ko god je glasao za ovo, za mene je neprijatelj države", rekao je Milanović.
"Kopajte dalje, od mene podatke više nećete dobiti, ja sam dao ono što je od kapitalnog javnog interesa. Plenković je jučer te papire vratio meni. Vi sad imate saznanje o činjenicama… Šta je on napravio o svemu tome? Nazvao je Turudića… Ta državna institucija, DORH, ima dosta saznanja o Turudiću koje su takve prirode da nikad nisu doveli do istrage".

"Plenkovićev interes je da onemogući ovakva curenja", dodao je. "Plenkovića peče što je ovo izašlo dva dana prije odluke. Turudić je virulentan, epidemiološki opasan", rekao je.