Region

Milanović u Jasenovcu: Jedna strana pretjeruje s brojem žrtava i pravi loše filmove o tome. Da, mislim na Daru

Hrvatska profesorica zoran milanović portret

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović odao je poštu srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama u Spomen parku Jasenovac povodom obilježavanja 76. godine proboja posljednjih zatvorenika u ovom logoru smrti.

"To je bio ustaški logor, a ustaše su Hrvati, a kako sam i ja Hrvat i predsjednik hrvatske države, ne možemo reći da nas se to ne tiče", rekao je Milanović.

Predsjednik Hrvatske je dodao kako je "Ante Bakotić, komunista i partizan, poveo zatvorenike u proboj logora za ubijanje", kao i da Josip Broz "nikada nije dolazio u to mjesto kontroverzi".

"Jedna strana preteruje da je tu ubijeno 700.000 ljudi, time čine štetu istini i srpskom narodu. Istina je da je brojka manja, ali jednako strašna. Ovde je ubijeno oko 100.000 ljudi. Gledamo sad i filmove u Beogradu, koji su loši filmovi. Mislim na Daru iz Jasenovca, koji je neuverljiv i loš. Nikako na zelenu granu s ovim mjestom. Ja nisam donio vijenac, nego ružu i kamenčić. Vijenci vrlo brzo postanu komunalni problem, a ne izraz pijeteta", kazao je Milanović.

Milanović je novinarima rekao da je u njegovoj delegaciji trebalo da bude i predstavnik antifašista, ali je izostao jer, kako je rekao, njegovo udruženje zavisi od milostinje premijera Andreja Plenkovića.

Osvrnuo se i na to što državni vrh nije položio zajednički venac.

"Žao mi je što nije došlo do zajedničkog obilježavanja. Državnik mora pokazati i ljutnju i bijes, ne glumiti, a opet ne biti oportunista", kazao je Milanović.