nije optimista

Milanović u Tuzli: Prijedlog HDZ-a BiH o Izbornom zakonu nije prihvaćen, to neko treba nametnuti kao temu

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u subotu u Tuzli kako nema neka očekivanja od nove hrvatske vlade po pitanju zaštite prava Hrvata u Bosni i Hercegovini.

"Ovo je zemlja Hrvata, Bošnjaka i Srba, moraju biti ravnopravni, moraju svi imati ista prava, pravo izbora svojih nacionalnih predstavnika.

U tom pogledu HDZ nije napravio baš ništa i neće napraviti ništa.

A Domovinski pokret ih može pritegnuti ako želi, ali očito ne žele jer se ne žele baviti pravom državnom politikom i sistemom nacionalne sigurnosti", rekao je Milanović odgovarajući na pitanje što očekuje od vlade HDZ-a i DP-a po pitanju zaštite prava Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Odnosi s BiH i položaj Hrvata u BiH su pitanje nacionalne sigurnosti Hrvatske, dodao je predsjednik Milanović, prema saopćenju Ureda predsjednika.

On u Tuzli boravi u radnoj posjeti povodom obilježavanja godišnjice osnivanja dvije brigada HVO-a, u Tuzli i Brčkom.

"Od HDZ-a ne očekujem ništa, a Domovinski pokret mora odlučiti hoće li se baviti politikom ili neće. Nemam ni dobra ni loša očekivanja, na njima je. HDZ nije napravio ništa", rekao je Milanović.

On je rekao "kako Hrvati ne mogu birati svog člana Predsjedništva i to treba promijeniti".

Budući da prijedlog izbornog zakona HDZ-a BiH nije prihvaćen, predsjednika Milanovića su novinari pitali hoće li i dalje zastupati prijedloge izbornog zakona kao što je HDZ-ov.

"To nisu stavovi HDZ-a, to su stavovi svih Hrvata u BiH, to su i stavovi velike većine ljudi u Hrvatskoj. Ali, za to se neko treba zauzeti i to treba nametnuti kao temu razgovora", odgovorio je predsjednik Milanović i dodao kako Hrvatska to može jer je članica NATO-a i EU, navodi se u priopćenju Ureda predsjednika.