Press u PSBiH

Milićević, Borenović i Vukanović: Podržavamo uvođenje novih tehnologija koje će omogućiti fer i poštene izbore

Ovo je mjesto gdje treba usvojiti izmjene zakona, kako je prije skoro mjesec donesena odluka od strane većine poslanika u Predstavničkom domu PSBiH

Predsjednici opozicionih parlamentarnih stranaka iz RS na nivou Bosne i Hercegovine - Srpske demokratske stranke, Partije demokratskog progresa i Liste za pravdu i red, Milan Miličević, Branislav Borenović i Nebojša Vukanović kazali su na pres-konferenciji u Sarajevu da podržavaju uvođenje novih modernih tehnologija u izborni proces, te usvajanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović istaknuo je kako nema važnijeg pitanja za budućnost ove zemlje od izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, uvođenja novih modernih tehnologija i usvajanja paketa integriteta koji će omogućiti fer i poštene izbore u ovoj zemlji.

"Ovo je mjesto gdje treba usvojiti izmjene zakona, na način kako je to prije skoro mjesec dana donesena odluka od strane većine poslanika u Predstavničkom domu PSBiH, kojom je zaduženo Vijeće ministara da donese i predloži parlamentu izmjene i dopune Izbornog zakona, s ciljem uvođenja novih modernih tehnologija i to: skeniranja glasačkih listića, otiska prsta i elektronske identifikacije ličnih dokumenata svakog glasača", kazao je Borenović na pres-konferenciji u zgradi PSBiH.

Dodao je da jedino tako „možemo vratiti povjerenje građana u izborni proces, možemo sačuvati zemlju od opšte anarhije i od ovoga što smo svjedoci u proteklo vrijeme“.

"Svjedočimo nečemu što ne priliči jednom normalnom demokratskom društvu u kojem vlast treba da rješava probleme građana, u kojem trebaju da podnose svoje rezultate i sve je to jednim dijelom rezultat i izborne korupcije koja je uzela toliko maha i ušla u sve pore društva u kojem živimo", smatra Borenović.

Istaknuo je da snažno podržavaju uvođenje novih modernih tehnologija, izmjene i dopune Izbornog zakona BiH.

"Ne sumnjam i očekujem da taj zakon može dobiti podršku u Predstavničkom domu PSBiH, a uz opću političku volju, ako postoji iole političke svijesti i u Domu naroda, da konačno uđemo u izborni proces gdje će rezultat izbora biti stvarna volja birača, a ne onih koji kradu i koji kroz izborne manipulacije zloupotrebljavaju cijeli sistem u kojem živimo", istaknuo je Borenović.

Predsjednik SDS-a Milan Miličević je kazao da je njihov osnovni cilj transparentni, pošteni, demokratski izbori.

Po njegovim riječima, da bi oni bili provedeni, potrebna je promjena postojećeg Izbornog zakona, „jer je postojeći Izborni zakon izvor i jezgro svih korupcija koje se kasnije dešavaju“.

"Od izborne korupcije kreće formiranje korumpiranih nivoa vlasti, od lokalnih prema visokim, i na taj način dobivamo korupciju koja se širi u cijeloj Bosni i Hercegovini, u oba entiteta. Da bi se ispoštovao svaki glas, svaki birač i da bi se vratilo povjerenje u izborni proces, potreban je novi Izborni zakon. Prije svega govorimo o onome što je ključno, a to su tehničke promjene Izbornog zakona u smislu da na svakom biračkom mjestu svaki birač ima zaštićen svoj glas kroz metode koje su svuda u demokratskom svijetu poznate, od skenera, biometrije pa do videonadzora, uz situaciju u kojoj je zagarantovana mogućnost da imate tajno glasanje", naveo je Miličević.

On smatra da je potpuno iracionalno praviti bilo kakav pilot projekat u pojedinim opštinama ili u pojedinim biračkim mjestima na predstojećim lokalnim izborima.

"Ne možete parcijalno praviti poštene izbore. Izbori su pošteni ili nisu pošteni, a parcijalno ih praviti samo zbog toga da bi imali nekakvu vrstu reklame kako je moguće napraviti pošteno izbore kroz pilot projekte i to na izborni dan mislim da nije racionalna stvar i nećemo prihvatiti takvu varijantu", kazao je Miličević.

Prihvatamo, dodao je on, ono što će dati poštene izbore i zaštitu svakog glasa, svakog birača.

Predsjednik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović je kazao da je svako onaj ko je protiv uvođenja tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH, skenera i videonadzora, sam sebe legitimisao kao nekoga ko manipuliše izbornom voljom građa.