UBRZANA TRANZICIJA

Milioni korisnika prestaju koristiti Windows 10, evo i zašto

Microsoft je u decembru prošle godine najavio da službeno prekida podršku za najpopularniji operativni sistem na svijetu – Windows 10. Do toga će doći u oktobru 2025. Ispočetka, to nije ostavljalo traga, ali nakon juna čini se da je počela tranzicije miliona korisnika prema Windows 11.

Naime, “desetka” je od maja izgubila više od dva posto korisnika. Istovremeno, Windows 11 pridobio je više od dva posto novih korisnika. U vrijeme objave o ukidanju podrške, Windows 10 je imao udio od 71 posto u sferi svih računara s nekim Windows operativnim sistemom, piše ICT Business.

Koliko je bio dominantan u odnosu na Windows 11 najbolje govori podatak da je upravo taj operativni sistem jedini izgubio korisnike usred ciklusa tranzicije u odnosu na prethodnu generaciju. To je značilo da se korisnici vraćaju na “desetku”, što se događa ponajprije ako se radi o nezadovoljstvu.

Ali, juni ove godine mogao bi biti prekretnica u pozitivnom smjeru za Microsoft jer se čini da korisnici polako obavljaju tranziciju, svjesni da je vremena zapravo jako malo, posebno ako je riječ o većim poslovnim sredinama. Stoga, u ovom trenutku Windows 11 ima 29,7 posto udjela. Windows 10 je na 66,1 posto.