Politika

Milorad Dodik sam protiv svih: ‘Funkcija visokog predstavnika prestala je da postoji’

Sa dva glasa za, 13 suzdržanih i nijednim glasom protiv, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) odbacilo je sinoć rezoluciju kojom se traži zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini (BiH), koja je bila prijedlog Rusije i Kine.

Za rezoluciju glasali su samo Kina i Rusija dok je ostalih 13 zemalja Vijeće sigurnosti bilo suzdržano.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da Vijeće sigurnosti nije imenovalo visokog predstavnika za BiH i da je ta funkcija prestala da postoji.

"Sinoćnje glasanje u Vijeće sigurnosti UN o procesu imenovanja novog visokog predstavnika za BiH pokazuje duboku podijeljenost, ne samo unutar BiH, već po prvi put od uspostavljanja Kancelarije visokog predstavnika (OHR) i među članicama Vijeće sigurnosti", rekao je Milorad Dodik.

Član Predsjedništva BiH izjavio je da je rezolucija koju su predložile Ruska Federacija i Kina "odraz odgovornosti ovih svjetskih sila koje su prijedlogom za ukidanje OHR-a pokušale da napokon daju suverenitet BiH, punu nezavisnost i državni kredibilitet, koji očito ne žele ni određene političke stranke u BiH, ni njihovi nalogodavci iz međunarodne zajednice".

"I na kraju, zaista moram iznijeti određenu dozu ironije jer zahtjevom srpske strane u BiH da novi visoki predstavnik bude imenovan u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom ili još bolje da OHR bude sasvim zatvoren i time domaćim političarima nametne odgovornost postizanja kompromisa dijalogom, RS po ko zna koji put brani Dejtonski mirovni sporazum, brani legitimitet BiH i njenih institucija i pokušava da uspostavi suverenitet koji toj istoj BiH otimaju oni koji se lažno u nju zaklinju", rekao je Dodik.