Politika

Milorad Dodik sam protiv svih: ‘Funkcija visokog predstavnika prestala je da postoji’

Sa dva glasa za, 13 suzdržanih i nijednim glasom protiv, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) odbacilo je sinoć rezoluciju kojom se traži zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini (BiH), koja je bila prijedlog Rusije i Kine.

Za rezoluciju glasali su samo Kina i Rusija dok je ostalih 13 zemalja Vijeće sigurnosti bilo suzdržano.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da Vijeće sigurnosti nije imenovalo visokog predstavnika za BiH i da je ta funkcija prestala da postoji.

“Sinoćnje glasanje u Vijeće sigurnosti UN o procesu imenovanja novog visokog predstavnika za BiH pokazuje duboku podijeljenost, ne samo unutar BiH, već po prvi put od uspostavljanja Kancelarije visokog predstavnika (OHR) i među članicama Vijeće sigurnosti”, rekao je Milorad Dodik.

PROČITAJTE  Objavljen stenogram. Poslušajte šta je Dodik govorio britanskoj ministrici

Član Predsjedništva BiH izjavio je da je rezolucija koju su predložile Ruska Federacija i Kina “odraz odgovornosti ovih svjetskih sila koje su prijedlogom za ukidanje OHR-a pokušale da napokon daju suverenitet BiH, punu nezavisnost i državni kredibilitet, koji očito ne žele ni određene političke stranke u BiH, ni njihovi nalogodavci iz međunarodne zajednice”.

“I na kraju, zaista moram iznijeti određenu dozu ironije jer zahtjevom srpske strane u BiH da novi visoki predstavnik bude imenovan u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom ili još bolje da OHR bude sasvim zatvoren i time domaćim političarima nametne odgovornost postizanja kompromisa dijalogom, RS po ko zna koji put brani Dejtonski mirovni sporazum, brani legitimitet BiH i njenih institucija i pokušava da uspostavi suverenitet koji toj istoj BiH otimaju oni koji se lažno u nju zaklinju”, rekao je Dodik.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare