Politika

Milorad Dodik se obrušio na Murphyja: “BiH, kakva god da je, na izborima nije zabilježila ljudske žrtve”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da podržava ideju američkog ambasadora Michaela Murphyja da u Bosni i Hercegovini svaki dan treba da bude dan borbe protiv korupcije.

Predložio je Dodik i to da u BiH “bar jedan dan sedmično bude bez miješanja diplomata u unutrašnja pitanja BiH”, prenosi RTRS.

Milorad Dodik: Presuđuje i odlučuje

“Američki ambasador u kontinuitetu zloupotrebljava činjenicu da smo mu dali saglasnost da predstavlja svoju zemlju u BiH. Ali, nismo su dali saglasnost da je uređuje, u njoj presuđuje i odlučuje”, istakao je Dodik.

Bio je to odgovor na pitanje da prokomentariše ambasadorovu izjavu da o tome da, kako je rekao, političari rade za organizovane kriminalane grupe, a ne za građane, kao i o navodnim izbornim prevarama.

Predsjednik RS je naglasio “da se najdrastičniji primjeri korupcije, o kojoj ambasador Murphy voli da priča, vide upravo u djelovanju Ambasade SAD”.

Tvrdi da je Ambasada “finansijskom podrškom pojedinim medijima, političkim partijama i udruženjima stvorila eksponente svoje politike. A ne slobodne i odgovorne pojedince ili medije”.

“Ako to nije korupcija, onda ne znam šta bi mogla biti”, rekao je Dodik.

Što se tiče izbora i njihove regularnosti, rekao je predsjednik RS, “ambasador Murphy nije uopšte pozvan da se miješa ni u to pitanje”.

“Ali kad se već umiješao, moram mu reći da SAD iz kojih dolazi nisu uspjele da sačuvaju integritet izbornog procesa čemu je svjedočio cijeli svijet.

Neredi prije dvije godine

Stoga nije baš najpodesnija osoba da komentariše izbore u bilo kojoj drugoj zemlji. BiH, kakva god da je, u izbornom procesu nije zabilježila ljudske žrtve i nerede kakvim smo svjedočili u SAD prije dvije godine”, rekao je Dodik.

On je dodao da bi predložio američkom ambasadoru da prestane pričati o kriminalno koruptivnim radnjama i pojedincima, i da naloži tužilaštvima i sudovima da rade svoj posao.

“Ako ih već kontrolišu, a kontrolišu ih, neka im konačno narede da rade svoj posao. Mogućnost da to čini bilo koji organ vlasti u BiH uzeli su u svoje ruke. Red bi bio da međunarodna zajednica na čelu sa SAD preuzme odgovornost za stanje u BiH kada je riječ o kriminalu i korupciji. Ne pristajem više da ih oni biraju i upravljaju njima, a mi koji smo birani na izborima da odgovaramo za stanje u društvu”, istakao je Dodik.

On je ukazao da priča o vladavini prava i zakona u trenutku dok se krši Bečka konvencija o diplomatskim odnosima je tragikomična.

Tvrdi da je “tragikomično insistiranje na postojanju visokog predstavnika koji je nelegalno došao u BiH i lažno se predstavlja”.

“Ako Murphy misli na takvu vladavinu zakona – hvala, nisam zainteresovan”, rekao je Dodik.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare