Višestruki izazovi društva

Ministar Delić: Izrada Strategije demografskog razvoja i oporavka FBiH u završnoj fazi

Očekuje se da će ovaj dokument pružiti konkretne smjernice i akcijske planove kako bi se stabilizirali negativni demografski trendovi

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić obznanio je da se izrada Strategije demografskog razvoja i oporavka Federacije Bosne i Hercegovine nalazi u završnoj fazi. Ova strategija, koja je pokrenuta odlukom Vlade FBiH sredinom novembra prošle godine, predstavlja rezultat intenzivnog rada interresorne radne grupe, čiji je završni sastanak jučer održan.

Izazovi sa kojima se suočava društvo Federacije BiH posljednjih godina su višestruki. Kontinuirano iseljavanje radno sposobnog stanovništva je rezultat nekoliko faktora, uključujući nezaposlenost, ekonomsku i političku nestabilnost, korupciju i opću apatiju. Paralelno s tim, kontinuitet prirodnog priraštaja, odnosno broj novorođenih, bilježi pad, što zajedno ukazuje na nezaustavljiv proces smanjenja broja stanovništva u Federaciji BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Upravo zbog toga, kako se navodi, neophodno je poduzeti korake kako bi se ublažili ovi negativni demografski trendovi. Mjere i smjernice predložene u nacrtu Strategije demografskog razvoja i oporavka imaju za cilj definiranje konkretnih akcija koje će pomoći u suočavanju s ovim izazovima.

Ministar Delić naglašava da, iako trenutno ne postoje brze ili jednostavne mjere koje bi odmah dovele do povećanja nataliteta ili zaustavljanja iseljavanja, predložene smjernice uključuju unapređenje mjera podrške roditeljstvu, te stvaranje boljih uslova za zadržavanje radne snage.

"Ne možemo govoriti o mjerama kojima ćemo potaknuti demografski rast. Takvih mjera u ovom trenutku nema, niti ih možemo kupiti bilo kakvim novcem. Radna grupa smatra da je uspjeh u ovom trenutku ublažiti negativni demografski trend u Federaciji BiH, usporiti ga kako ne bismo za koju godinu govorili o nestajanju nacije", izjavio je Delić.

Dodaje da prijedloge radne grupe koja kao strateške pravce predlaže unapređenje mjera za podršku roditeljstvu i modele unapređenja uslova za ublažavanje trenda osipanja radno sposobnog stanovništva smatra realnima, te da bi ove mjere i smjernice mogle ispuniti očekivanja u vezi sa zaustavljanjem negativnih demografskih trendova.

"Siguran sam da kroz politike aktivnog zapošljavanja i politike usmjerene na podršku zasnivanja i proširenja porodica, možemo doprinijeti stabilizaciji negativnih demografskih trendova i usporiti ih. To je cilj kojem je realno težiti u situaciji u kojoj se trenutno nalazimo kao siromašno društvo koje je zahvatila demografska tranzicija karakteristična za visokorazvijena društva", kazao je Delić.

Nosilac izrade Strategije demografskog razvoja i oporavka je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, a očekuje se da će ovaj dokument pružiti konkretne smjernice i akcijske planove kako bi se stabilizirali negativni demografski trendovi i osigurala dugoročna održivost stanovništva u Federaciji BiH.