jačanje saradnje

Ministar Hrnjić s proizvođačima i otkupljivačima krompira: Stvoriti liniju ‘od polja do stola’

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić razgovarao je u sjedištu Ministarstva s predstavnicima kompanija koje se bave proizvodnjom i otkupom merkantilnog krompira.

Predstavnici poljoprivrednih proizvođača krompira upoznali su Hrnjića s količinama zasijanog krompira na području Kupresa, kao i dogovorenim isporukama i modalitetima saradnje s velikim trgovačkim lancima poput Binga i Konzuma, istakli su iz Ministarstva.

Hrnjić je istakao važnost očuvanja domaće proizvodnje krompira, te podršku koju to ministarstvo kroz svoje programe pruža za proizvođače merkantilnog krompira.

"Na sastanku je istaknuta potreba da se linija proizvoda na principu “od polja do stola” učini što kvalitetnijom, te kroz adekvatnu povezanost s velikim trgovačkim lancima koji posluju na području Bosne i Hercegovine stavi na raspolaganje potencijalnim kupcima", navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva.

Hrnjić je naglasio važnost uspostavljanja dugoročnih i održivih partnerstava između poljoprivrednika i otkupljivača kako bi se osigurala stabilnost i prosperitet u ovom sektoru.

Otkupljivači su naveli izazove s kojima se susreću u pogledu osiguranja kvalitetnog i stabilnog snabdijevanja krompirom. Kroz nova partnerstva, s domaćim proizvođačima krompira, olakšava se nabavka ove široko rasprostranjenje prehrambene namirnice, te omogućava prerada u druge gotove proizvode i njihovo stavljanja na tržište.

Sastanak je ocijenjen kao korak naprijed u jačanju saradnje između svih relevantnih aktera u lancu proizvodnje i prodaje krompira, te otvara put ka održivom razvoju poljoprivredne proizvodnje krompira, kako na Kupresu, tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.