Vijesti

Ministar odbrane BiH razgovarao s Murphyem: Saradnja SAD-a i BiH na izuzetno dobrom nivou

Ministar odbrane BiH i zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Zukan Helez održao je danas sastanak sa američkim ambasadorom Michaelom J. Murphyem.

Teme razgovora bile su bilateralna saradnja dviju zemalja, trenutne aktuelnosti u MO i OS BiH s posebnim naglaskom na implementaciji Pregleda odbrane BiH, Plana modernizacije OS BiH i Programa reformi BiH.

"Obostrano je konstatirano da je saradnja naše dvije zemlje na izuzetno dobrom nivou. Iskazana je zainteresiranost obje strane za nastavak i proširenje saradnje u oblasti odbrane, posebno u oblasti obuke i edukacije", navodi se. 

Ministar Helez i ambasador Murphy izrazili su zadovoljstvo današnjim donošenjem odluke Vijeća ministara BiH o nabavci novih američkih helikoptera za potrebe OS BiH. Ministar Helez je zahvalio ambasadoru Murphyju za svaku vrstu pomoći i podrške Vlade SAD-a Bosni i Hercegovini, posebno u oblasti odbrane koja je dokazana kroz dvadesetogodišnju saradnju OS BiH sa Nacionalnom gardom Marylanda.

Ministar Helez najavio je i ceremoniju obilježavanja 20 godina državnog partnerstva između BiH i Savezne države Maryland, u junu ove godine.

Ambasador Murphy ponovno je naglasio opredijeljenost Vlade SAD-a za punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, kao i podršku na njenom putu ka euroatlantskim integracijama.

U pratnji ambasadora Murphya bili su i vojni ataše SAD-a u BiH brigadir Erich Adams i predstavnik Političkog odjela ambasade SAD-a u BiH Michael Ahn, te šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstvo odbrane BiH.