Svijet

Ministar prelomio: Zabranjujemo ulazak Rusima u zemlju!

Estonija u roku od nekoliko sedmica namjerava većini putnika iz Rusije zabraniti ulazak u zemlju, rekao je ministar vanjskih poslova.

"Ako je moguće, djelovat ćemo u dogovoru sa svojim regionalnim partnerima. Potrebno je neko vrijeme, ali mislim da je i vrijeme od kritičnog značaja ako pogledamo ogroman broj ruskih građana koji dolaze", rekao je Urmas Reinsalu za Reuters nakon dvodnevnog sastanka sa svojim kolegama iz Evropske unije.

Na sastanku ministara odlučeno je da Rusima bude skuplje i kompliciranije dobiti vizu za EU, ali nije postignut dogovor o zabrani izdavanja viza za cijelu Evropsku uniju, što su zahtijevale Ukrajina i nekoliko država članica, piše Sky News.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško rekao je da takav potez neće "proći bez posljedica".

Poljska, Estonija, Latvija i Litvanija su ranije danas rekle da razmatraju zabranu ulaska ruskim putnicima čak i ako EU kao cjelina to ne učini.

U zajedničkom saopćenju koje je dobio AFP, četiri zemlje, koje sve graniče s Rusijom, rekle su da je suspenzija sporazuma o viznim olakšicama iz 2007. između Evropske unije i Rusije "nužan prvi korak".

Ovaj potez, koji je predložilo predsjedništvo i koji su podržale mnoge članice Unije, poskupio bi vize za EU za ruske putnike i ukinuo rok za izdavanje viza, prenosi Index.hr.