pojas gaze

Ministarstvo odbrane: Više od 7.200 izraelskih vojnika ranjeno od 7. oktobra

Ministarstvo odbrane Izraela objavilo je da je više od 7.200 izraelskih vojnika ranjeno od 7. oktobra 2023. godine, kada su pokrenuli napade na Pojas Gaze.

Prema saopćenju Ureda za rehabilitaciju pri Ministarstvu, u službu rehabilitacije od 7. oktobra primljeno je 7.209 ranjenih vojnika, a različiti psihički problemi zabilježeni su kod oko 30 posto njih, odnosno 2.111.

U saopćenju se navodi da su 95 posto ranjenih rezervni vojnici do 30 godina.

Dalje se navodi da Ured za rehabilitaciju očekuje da će do kraja ove godine primiti oko 20 hiljada novih pacijenata, uključujući i vojnike koji pate od psihičkih simptoma poput anksioznosti, posttraumatske depresije te poteškoća u adaptaciji i komunikaciji.

Izraelska vojska je također objavila da su 604 izraelska vojnika poginula, od kojih 260 tokom kopnene invazije, od 7. oktobra, kada su počeli napadi na Pojas Gaze.

Za genocid optuženi Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi.

Broj ubijenih u napadima koje izraelska vojska izvodi na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine porastao je na 33.899.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, govore podaci Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.