okupili se u Briselu

Ministri vanjskih poslova članica NATO-a sastali se u Briselu: Na stolu vruće teme

Ministri vanjskih poslova država članica NATO-a okupili su se u Briselu kako bi razgovarali o pitanjima poput Ukrajine, Zapadnog Balkana, Kine i Bliskog istoka

Ministri vanjskih poslova država članica NATO-a okupili su se u Briselu kako bi razgovarali o pitanjima poput Ukrajine, Zapadnog Balkana, Kine i Bliskog istoka.

Na dnevnom redu sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a je situacija u Ukrajini, koja je u ratu s Rusijom, ocjena uslova koje Kijev mora ispuniti za članstvo u NATO-u i podrška koju treba dati Ukrajini, dešavanja na Zapadnom Balkanu, izazovi koje donosi uspon Kine i dešavanja na Bliskom istoku, posebno u Pojasu Gaze.

U okviru dvodnevnog sastanka ministara, sutra će se prvi put sastati Vijeće NATO - Ukrajina na nivou ministara vanjskih poslova. Vijeće, koje je osnovano na samitu NATO-a u Vilniusu i prvi sastanak održalo na nivou šefova država i vlada, sastalo se dva puta na nivou ambasadora i jednom na nivou ministara odbrane.

Ministarskom sastanku prisustvuje i ministar vanjskih poslova Švedske, čiji je proces članstva u NATO-u u toku. Osim toga, jednoj od sjednica u okviru sastanka prisustvovat će i visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell.