RAZVOJ TURIZMA

Ministrica Pozder u Ljubuškom: Grad koji zna upravljati destinacijom

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder posjetila je Ljubuški gdje se u Gradskoj upravi sastala sa gradonačelnikom Vedranom Markotićem, predsjednikom Gradskog vijeća Tihomirom Kvesićem, federalnim dopremijerom i federalnim ministarom finansija Tonijem Kraljevićem, te dopredsjednicom Vlade ZHK i ministricom finansija ZHK Blagicom Leko. Sastanku su prisustvovali i ministar unutrašnjih poslova ZHK Mladen Bebek, vršiteljica dužnosti direktorice Turističke zajednice Grada Ljubuškog Veronika Pinjuh i direktor JP Parkovi d.o.o. Nikica Vučić.

Iz Federalog ministarstva okoliša i turizma je saopćeno da je tokom sastanka razgovarano o mogućnostima snažnijeg razvoja turizma i proširenja turističke ponude, podršci Ministarstva lokalnim projektima, te o pitanju odlaganja otpada i funkcioniranju grada s tog aspekta i aktivnostima na zaštiti okoliša.

U Ljubuškom se, navedeno je u saopćenju Ministarstva, iz godinu u godinu širi turistička ponuda i radi na obnovi i očuvanju kulturno-povijesne baštine uz pomoć viših nivoa vlasti i projekata prekogranične suradnje, što donosi pozitivne turističke rezultate, ali i izazove s kojima se susreće Gradska uprava i privredni subjekti koji djeluju u području turizma.

"Mnogo je tema koje smo danas otvorili. Pokazali smo i prikazali sve ono što Ljubuški radi posljednjih godina u turizmu, ulaganjima u turističke lokalitete, te upoznali ministricu i s problemima s kojima se susrećemo. Također smo razgovarali i o planiranim projektima na jačanju turizma i zaštiti okoliša", rekao je gradonačelnik Markotić i zahvalio ministrici na posjeti.

Ministrica Pozder pohvalila je provedene projekte obnove kulturno-historijske baštine te razvoj grada i napredak na turističkom planu.

"Svaki put kad dođem u Ljubuški vidim određene napretke i to je nešto što me raduje, posebno u kontekstu turističke sezone koja je pred nama. Ljubuški je uspio da skoro sve svoje iznajmljivače stavi u sistem što je pokazatelj da zna upravljati svojom destinacijom. Mislim da je ovaj kraj vrlo bogat prirodom, ali i nasljeđem, koje je čini mi se, dosad čuvano, a sad ga treba promovirati i staviti u funkciji ne samo Ljubuškog nego i Hercegovine", kazala je ministrica Pozder.

Federalna ministrica je učesnike sastanka informirala o planovima i projektima koje će ministarstvo provoditi, te izrazila nadu kako će Grad Ljubuški i stanovništvo i ubuduće iskazivati zainteresiranost za sudjelovanjem.

"Trebalo je mnogo volje i truda da se uvjere i investitori i lokalna zajednica da vrijedi ovakve projekte podržavati, projekte poput obnove tvrđave ili Posjetiteljskog centra. Mislim da ćemo uskoro vrlo brzo osjetiti koristi od ovakvih projekata", zaključila je ministrica Pozder.

Po završetku sastanka, ministrica Pozder je u pratnji domaćina posjetila tvrđavu hercega Stjepana i Posjetiteljski i Arheo centar na Gračinama, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, prenio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.