Vijesti

Ministrica Una Harčin: Vrijeme je da Tuzlanski kanton dobije svog Eliota Nessa

Šef ureda će biti državni službenik, Vlada Tuzlanskog kantona jučer je usvojila zakon koji se kreće u formiranje Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom.

Radi se o istom principu po kojem je Vlada Kantona Sarajevo formirala svoj Ured, a koji je u posljednje vrijeme pokazao ozbiljne rezultate u borbi protiv korupcije, iako postoji zamjerka da nisu dovoljno “glasni” u prezentaciji onoga što su uradili.

Razgovarali smo s ministricom pravde TK Unom Harčin.

Njeno ministarstvo nosilac je ove aktivnosti, a kako je za Raport pojasnila, sad su stvoreni uvjeti da Ured uskoro krene s radom.

“Treba i ostali akti da se uspostave, što će raditi moje Ministarstvo. Mi ćemo gledati da to bude što prije, da sve bude operativno. U pripremi je i zakon o porijeklu imovine nosilaca javnih funkcija. Dakle Ured je osnova, ali ga sad moramo učiniti operativnim, a to ćemo vrlo brzo uraditi”, navodi ona.

Za njegovo osnivanje i rad, kaže, dobili su smjernice od kolega iz Kantona Sarajevo.

“Drugi kantoni nisu zainteresirano odnosno političke većine. Mi smo osjetili trenutak i danas je već napravljen prvi korak”, ističe Harčin te dodaje da će se uskoro birati i šef.

“Rukovodilac Ureda će se birati putem konkursa. To treba da bude osobe koja će imati iskustvo u oblasti borbe protiv korupcije. TK treba konačno da dobije svog Eliot Nessa”, kaže Harčin.

Pored podrške i savjeta od Vlade KS, Vlada Tuzlanskog kantona za ovaj potez dobila je podršku i od Ambasade SAD koja i Sarajevki ured svesrdno pomaže.

Harčin kaže da im je i Eric Larson, koji je savjetnik u Sarajevskom ured, mnogo pomogao.

“Larson je dao veliku pomoć i pomaže nam od početka kao i u izradi zakona o porijeklu imovine. Računamo i dalje na njegovu pomoć. Ne bi imali ništa protiv da dobijemo svog larsona”, kaže Harčin.

Dodaje da nije bilo političkih pritisaka da se Ured ne formira.

“Cijela Vlada TK stoji iza ovoga. Svi smo podržali formiranje Ureda za borbu protiv korupcije. Ova parlamentarna većina to želi”.

Govoreći o očekivanjima, Harčin kaže da su skoro “prepisani” pravni normativi iz Sarajeva, te da očekuje i djelotvornost kakva je u KS.

“Samim tim što će biti uspostavljeni registri uposlenih u javnim institucijama, registri javnih nabavki… pritisak na one koji čine koruptivne radnje bit će veći. Jer će građani moći s nekoliko klikova vidjeti sve”, kaže Harčin

Međutim, dodaje ona, Ured nije istražni organ.

“On prikuplja podatke i nadležni pravosudni organi to dalje rade, i kvalificiraju kao krivično djelo”.

Što se tiče Tužilaštva TK, ona dodaje da ono radi dobar posao.

“Raspolažem informacijama da Tužilaštvo ima veliki broj pokrenutih koruptivnih predmeta i da na njima radi. Vjerujem da će dobra saradnja biti, jer sam Ured će imati podatke i uočavat će anomalije na osnovu kojih Tužilaštvo može djelovati”, zaključila je Harčin u razgovoru za Raport.Povezani postovi: