reackije

Mioković: Karadžićeva politika u ratu ispraznila RS od nesrba, njeni sljedbenici je prazne od Srba

Povodom izjava načelnika Opštine Sokolac Milovana Bjelice, u kojima veliča ratnog zločinca Radovana Karadžića, zastupnik Naše stranke u Parlamentu FBiH Dragan Mioković je poručio da Bjelica Radovana Karadžića još uvijek smatra svojim predsjednikom, kao i mnogi drugi političari iz bh. entitea RS.

  • Vidi se to po stanju u društvu u Republici Srpskoj, pogotovo na Sokocu gdje Bjelica suvereno vlada. Radi se o društvu zaglavljenom u Karadžićevom vremenu, vremenu rata, ratnih zločina, ekstremnog nacionalizma. Društvo je to iz kojeg ljudi bježe. Nakon što je Karadžićeva politika protjerivanjem i ubijanjem ispraznila dio BiH od svih koji nisu Srbi, njen duh kojeg slijede političari poput Bjelice sad tjera i Srbe a malobrojnim povratnicima utjeruje strah od opstanka na svojim ognjištima - naveo je Mioković.

Dodao je da takva politika osim što uništava RS i ljude koji tamo žive, kočnica je svima u cijeloj BiH, da napravimo bilo kakav progres.

  • Ipak, iako znamo šta Bjelica misli, njegova javna veličanja najvećeg balkanskog krvnika treba sankcionisati. On Karadžića veliča u cilju provokacije žrtava, u cilju provokacije svih normalnih građana BiH koji su spremni okrenuti se budućnosti i, u konačnici, u cilju provokacije međunarodne zajednice. Njegovo veličanje Karadžića mora biti pod hitno sankcionisano. Stoga pozivam i OHR i nadležna policijska i pravosudna tijela da reaguju - rekao je Mioković, saopćeno je iz Naše stranke.

Načelnik Sokoca Milovan Bjelica cijeli autorski tekst koji je objavljen na zvaničnoj stranici te opštine, posvetio je presuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću.

Veličanje ratnih zločinaca već dvije godine kažnjivo je Krivičnim zakonom BiH izmjenama koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, a Bjelica Karadžića naziva 'predsjednikom Republike Srpske'.