Ni Marin ni Vukoja

Mioković najavljuje smjene: FTV je nulti prioritet. Komisija će u maju birati sve članove UO odjednom!

Kako smo još jutros objavili, unutar Komisije za izbor i imenovanje Parlamenta FBiH izvršene su rokade te je ovo tijelo popunjeno.

Sad se čeka još potvrda Predstavničkog doma za nove izmjene. Kako smo javili, Damira Mašića zamjenit će njegov stranački kolega Senad Subašić.

Također, smijenjene su Dajana Čolić (DF) i Edina Gabela (SBiH), a na njihovo mjesto došle su Elzina Pirić (PDA) i Petar Galić (HDZ).

Iako se u medijima uglavnom govori da je ovim otvoren put za imenovanje Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH, kako je za Raport kazao Dragan Mioković, također član ove komisije, prioriteti su drugačiji. I to imenovanje Upravnog odbora FTV-a.

"Kao član Komisije ja imam nalog iz Naše stranke da pitanje pokretanja procedure izbora UO FTV mora biti nulti prioritet", naveo je Mioković.

Zanimljivo, i sam pomen imenovanja UO FTV-a i smjene nelegalnog rukovodsta ovog javnog servisa izaziva paniku unutar opozicione SDA i njenih satelita.

Iz ovog tabora kažu da je nemoguće imenovati odmah sve članove UO, nego da mora ići jedna po jedan. Takav spin razbile su Delegacija EU, OSCE-a i OHR-a koji su u nedavno saopćenju istakli da je potrebno imenovati odmah sve članove.

A, to će se i uraditi, kaže Mioković.

"Navodna neophodnost imenovanja jednog člana UO godišnje je opozicioni i spin onih koji bi da status quo ostane na snazi. Svi članovi UO će biti birani odjednom", istakao je Mioković.

On na kraju ističe da bi Komisija za izbor i imenovanje trebala zasjedati već u maju.