Martinović zabrinut

Misterija prokišnjavanja u sali Parlamenta FBiH: Ovdje se nešto čudno događa. Moramo obavijestiti OHR

Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine počela je u Sarajevu.

U najavljenom dnevnom redu su izmjene Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u Federaciji Bosne i Hercegovine (skraćeni postupak), predložene federalne strategije zapošljavanja, potom zaštite okoliša i upravljanja vodama, nekoliko periodičnih izvještaja o zaduženju Federacije BiH po osnovu emisije obveznica, informacija o vanjskom i unutrašnjem dugu na dan 31.12.2022. godine i druge teme.

Otvarajući sjednicu, predsjedavajući Doma Tomislav Martinović je izjavio da će se obratiti Uredu visokog predstavnika u BiH zbog upitnih pravnih pokušaja Grada Sarajevo, kako je kazao, da uknjiži sebi imovinu, odnosno prostor gdje oba doma Federalnog parlamenta održavaju sjednice još od 1994. godine i gdje se odvija i današnje zasjedanje.

Ova situacija je razlog što u međuvremenu nije bilo građevinskih popravki u sali, kazao je Martinović povodom toga što je prije nekoliko dana došlo do prokišnjavanja u sali iznad stola za kojim rukovodioci Doma vode sjednice i zbog čega je tada odgođena sjednica Predstavničkog doma.

Martinović je danas kazao da je preostalih četiri petine sale, gdje sjede delegati, bezbjedno. Povodom cijelog navedenog konteksta, zapitao se da li neko tendenciozno ometa rad najvišeg zakonodavnog tijela Federacije.

“U ovom Parlamentu se događa čudna situacija, na potpuno čudan način zgrada je uknjižena na Grad Sarajevo. To se dogodilo bez znanja bilo koga u ovom Parlamentu. Zasad smo obustavili to izvršenje. Kao glavni razlog zbog kojeg se dosad nije pristupilo sanaciji ovog problema, spominje se samo pravni status ove zgrade. Grad Sarajevo je na pravno upitan način pokušalo uknjižiti ovu imovinu”, saopštio je Martinović delegatima.

Predstavnički dom, otkazujući prije nekoliko dana njegovu sjednicu, naveo je da to čini iz sigurnosnih razloga nakon prokišnjavanja sale.

Za sutra je sazvana nova sjednica Predstavničkog doma, a predsjedavajući Doma naroda Martinović je danas izjavio da će se sastati i s predstavnicima tog parlamentarnog nivoa povodom istog problema.