zvuči poznato?

Misteriozna bolest hara Kinom, na meti su djeca uzrasta vrtića i osnovne škole

Bolnice u Pekingu i sjevernoj Kini bore se sa porastom broja djece sa respiratornim tegobama.

Stotine pacijenata čeka u redovima u dječjim bolnicama. Zvaničnik dječije bolnice u Pekingu rekao je da broj pacijenata premašuje kapacitet bolnice, jer dnevno pregledaju više od 7.000 pacijenata. Najveća pedijatrijska bolnica u obližnjem Tjenđinu oborila je rekord u subotu, primivši više od 13.000 djece na ambulantnim i urgentnim odeljenjima.

Zdravstveni zvaničnici u Pekingu i drugim velikim gradovima na sjeveru Kine rekli su da su tipične sezonske bolesti, uključujući grip i respiratorni virus (RSV), kao i mikoplazma pneumonija – bakterijska infekcija koja obično izaziva blagu infekciju i pogađa djecu, piše CNN.

Pneumonija je opšti medicinski termin koji se koristi za opisivanje infekcije i upale pluća. Može biti uzrokovano raznim virusima, bakterijama ili gljivicama.

Porast slučajeva širom sjeverne Kine dolazi usred porasta sezonskih respiratornih infekcija širom sjeverne hemisfere, uključujući i Sjedinjene Američke Države, gdje se RSV širi nevjerovatnom brzinom među djecom.

Ali situacija u Kini izazvala je globalnu zabrinutost nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) zatražila od Kine da pruži više informacija o porastu ovih bolesti, kao i nedijagnostikovanu upalu pluća kod djece.

Međutim, nakon razgovora sa kineskim zdravstvenim i bolničkim zvaničnicima, SZO je saopštila da podaci ukazuju na povećanje broja ambulantnih konsultacija i prijema djece u bolnicu zbog mikoplazma pneumonije u maju i uobičajenih sezonskih bolesti RSV, adenovirusa i virusa gripa od oktobra.

Kako su mediji objavili, kineske vlasti su rekle da „nije otkriven nikakav neobičan ili novi patogen, niti je klinička slika neobična“.

Epidemiolog sa Univerziteta u Australiji Ketrin Benet rekla je da je glavna briga da li bi porast broja pacijenata sa upalom pluća ukazivao na neki novi patogen ili ozbiljnost bolesti. Prema njenim riječima, važno je pratiti izvore zaraze.