TIJELO NIJE NAĐENO

Mjesec dana misterije: Svi propusti u slučaju ubistva nestale Danke Ilić

DJevojčica Danka Ilić (2) nestala je prije tačno mjesec dana u Banjskom polju kod Bora, a nakon sedam dana potrage saopšteno je da je ona ubijena, a zbog zločina uhapšeni su radnici JKP "Vodovod" Srđan Janković i Dejan Dragijević. Istragu nestanka, ali i ubistva djevojčice Danke obilježili su brojni propusti policije zbog čega je morao da reaguje Sektor unutrašnje kontrole (SUK) MUP Srbije - od šutanja nadležnih tokom istrage, do ubistva možda ključnog svjedoka u slučaju, piše nova.rs.

Danka Ilić nestala je 26. marta na obodu mjesta Banjsko polje, sa porodičnog imanja. Njena majka ispričala je da je otišla do vozila da donese vodu drugom djetetu, u tom periodu Danka je izašla iz dvorišta, a potom i nestala. Krenula je opsežna potraga za djevojčicom, a kasnije u toku dana prvi put je aktiviran i sistem „Pronađi me“, koji se pokreće onda kada policija ima saznanja da je riječ o krivičnom djelu. Potraga za djevojčicom koja se vodila kao nestala trajala je 10 dana.

Poslije deset dana sveobuhvatne potrage koja je osim Banjskog polja, zahvatila i druge djelove i okolinu Bora, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na sjednici Vlade saopćio je da je djevojčica ubijena i da su dvije osobe priznale zločin. Prema policijskoj verziji, osumnjičeni su kobnog dana djevojčicu udarili autom, a potom je ubacili u automobil u namjeri da sakriju tragove krivičnog dela. Djevojčica je još uvijek bila živa i probudila se u kolima, kada ju je jedan od njih ubio. Zatim su sakrili tijelo.

Kasno aktiviranje sistema i izostanak informacija

Od samog početka ovaj slučaj obilježili su propusti koji će drastično promijeniti tok istrage ovog slučaja koji se punih mjesec dana nalazi pod budnim okom javnosti.

Prvi propust napravljen je odmah po nestanku, jer je apel da je dijete kod Bora nestalo kružio isključivo društvenim mrežama. Ministarstvo unutrašnjih poslova nije se oglasilo o ovom slučaju sve do uveče kada je aktiviran sistem „Pronađi me“. Danka je nestala oko 13.45 sati, dok je sistem aktiviran tek u večernjim satima.

Slijedeći, možda jedan od najvećih propusta je šturo, gotovo nikakvo oglašavanje samog Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije tokom istrage nestanka zbog čega su se u medijima i javnosti konstantno pojavljivale dezinformacije. Od prvog dana, pa sve do dan danas, MUP se oglasio svega nekoliko puta, ali su informacije bile vrlo površne i uglavnom su se ticale pretrage terena.

Iako je Danka Ilić ubijena prvog dana, javnost je bila ubijeđena u suprotno sve do sjednice Vlade, a potom i konferencije ministra policije Bratislava Gašića koji je iznjeo detalje slučaja.

Veoma malo zvaničnih informacija od strane nadležnih i pojavljivanje nezvaničnih stvorilo je atmosferu nepovjerenja u institucije. Time je nastalo pogodno tlo za razne teorije zavjere. Porodica djevojčice, a posebno majka, trpjela je razne pritiske i optužbe i o njoj su kružile razne lažne infromacije u tablodima. Najčešće se govorilo o trgovini djecom, dok se porodica borila sa strahom i neizvjesnošću da li će djete biti pronađeno.

Još jedan propust definitivno je curenje nepotvrđenih informacija iz policije, na koje su se mediji pozivali. Tako je na samom početku istrage uhapšen jedan od policajaca koji je učestvovao u potrazi. On je osumnjičen da je odavao informacije iz istrage o slučaju nestale djevojčice. Kako se tada saznalo, policajac je pao na poligrafskom testiranju.

Od trenutka nestanka Danke na terenu u Banjskom polju bile su brojne patrole policije, pripadnici Žandarmerije, helikopter.. Više stotina službenika danonoćno su pretraživali Banjsko polje, te se postavlja pitanje i kako je moguće da su osumnjičeni Dragijević i Janković, kao i njegovi brat Dalibor i otac Dejan, dva dana nakon djevojčicinog ubistva i nestanka prenijeli tijelo sa jedne lokacije na drugu, a da to niko nije primjetio. Pogotovo ako se uzme u obzir da je tih dana policija zaustavljala i kontrolisala sva vozila.

Ovo pitanje dodatno buni ako se uzme u obzir da su, prema riječima ministra Gašića, još drugog dana Janković i Dragijević poligrafski testirani, te se postavlja pitanje i zbog čega nisu bili pod prismotrom policije.

Zašto se čekalo hapšenje?

Samim tim, pod propustom policije može da se podvede i činjenica da osumnjičeni nisu privedeni već drugog dana, kada su pali na poligrafskom ispitivanju, nego tek nekoliko dana kasnije. Time su osumnjičeni dobili na vremenu da sakriju tijelo djeteta, koje do danas nije pronađeno.

Oni su još osam dana bili na slobodi, a jedan od njih je čak i učestvovao u potrazi, samim tim je znao svaki naredni korak policije.

Ipak, možda najveći propust policije jeste stravično prebijanje nasrmt osumnjičenog Dalibora Dragijevića, koji je priveden zbog sumnje da je bratu Dejanu pomogao da sakrije telo. Dalibor je nasmrt pretučen tokom ispitivanja u policijskoj stanici. MUP je gnusno slagao da je Dragijeviću iznenada pozlilo i da je umro prirodnom smrću. Ove navode demantovala je odbukcija kojom je utvrđeno da je smrt nastupila nasilnim putem i da je Dragijević imao brojne povrede na tijelu.

Policija je u stanici ubila i jednog od najvažnijih svedoka, jer je Dragijević mogao otkriti gdje se nalazi tijelo nestale djevojčice.

Slavica Radovanović, pukovnica MUP-a u penziji, ispričala je za portal Nova.rs da je u slučaju male Danke operativni dio MUP-a je zakazao, dok je onaj koji je učestvovao u potrazi i na terenu uložio nadljudski napor.

"Unutrašnja kontrola se bavi isključivo radom policije. Oni imaju zadatak da prate rad policijskih službenika. Nikakvi odredi hapšenja ne dolaze u obzir. Ne treba uopšte da se postavlja pitanje da li Unutrašnja kontrola treba da ispita slučaj male Danke, oni su po Zakonu u obavezi da to urade, moraju da odu, da utvrde činjenice i podatke na terenu i na osnovu toga da procesuiraju i da dostave informacije ministru, jer njemu direktno odgovaraju“, objašnjava bivša pukovnica.

Ona naglašava da to ne treba da bude samo u ovom slučaju, već u svakom slučaju u kom dolazi do propusta u radu pripadnika MUP-a.

"Kada u policijskoj stanici nastupi smrt nekoga, nema postavljanja pitanja, odmah mora da se reaguje. Ovdje se postavlja pitanje da li Unutrašnja kontrola nekoga želi da zaštiti, pa zbog toga ne reaguje. Vremenom će se saznati informacije u vezi sa ovim slučaje, ali se postavlja pitanje od koga će se saznati. Policija i tužilaštvo trebali su sa vremena na vrijeme da organizuju konferencije, da kažu šta se dešava, da izađu i saopće "Pogriješili smo ovde i ovde“. Ali za ovo je potrebna totalna depolitizacija MUP-a“, naglasila je Radovanović.

Ona je, za kraj, objasnila samo da ne zna kako građani sada mogu da vjeruju MUP-u, koji bi trebalo da učini da se ljudi osjećaju sigurno, nakon ubistva čovjeka u policijskoj stanici. Pogotovo nakon što je saopćeno da je on preminuo od srčanog udara.

I dok su tokom potrage funkcioneri MUP-a šutili, nakon hapšenja osumnjičenih, gotovo svakodnevno su se oglašavali za medije, nerijetko iznoseći detalje iz istrage čime su je ugrozili.