Vijesti

Mladi SDA: Čega se pametan stidi, Dodik se time ponosi, a Tužilaštvo šutnjom podržava

9. januar 1992. godine ostat će upisan crnim slovima u svjetske udžbenike historije. Taj dan, civilizirani svijet označava kao Dan početka agresije i genocida u Bosni i Hercegovini. Genocida koji je dokumentovan, dokazan i presuđen na najvišim međunarodnim sudskim instancama, saopćeno je iz Asocijacije mladih SDA.

"Ipak, u jednom dijelu Bosne i Hercegovine, u manjem bh. entitetu taj dan se označava kao Dan osnivanja RS. Zbog historijskih činjenica, valja se podsjetiti da je RS nastala kao zločinačka paradržavna tvorevina koja je odgovorna za genocid, masovne egzekucije, zločine, sistematsko i kontinuirano etničko čišćenje nesrpskog stanovništva i brojne druge zločine. Zbog ovih zločina političko i vojno rukovodstvo RS-a odležava zatvorske kazne u tijesnim ćelijama Haaga.

Javnost se nažalost navikla na Dodikove provokacije i uporne nasrtaje na ustavni poredak BiH i državne institucije, ali se postavlja pitanje - zbog čega ne reaguje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, i u skladu sa odredbama Krivičnog zakona ne procesuira one koji ne poštuju odluke Ustavnog suda, uključujući odluku o neustavnosti 9. januara kao Dana RS-a", pitaju se u Asocijaciji.

Podsjećaju javnost i državnu tužiteljicu Gordanu Tadić da je Ustavni sud BiH svojom konačnom presudom proglasio neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana RS, a da se "odgovorne osobe koje odbiju izvršiti konačne odluke sudova imaju kazniti zatvorskom kaznom".

"Političko instrumentaliziranje pravosudnih institucija, poput državnog Tužilaštva, u demokratskim zemljama je nedopustivo, a rukovodioci tih institucija moraju biti pozvani na odgovornost zbog neprovođenja zakona. Prešutno odobravanje kršenja odluka Ustavnog suda i proslave dana RS vrijeđa emocije i inteligenciju civiliziranog svijeta koji je zorno svjedočio o razmjerana zločina na kojima je stvoren ovaj entitet", zaključuju u AM SDA.