Vijesti

Mladi SDA napali Dodika: Ako su ti već puna usta konstituivnosti, odmah prekini s negiranjem bosanskog jezika

Asocijacija mladih Stranke demokratske akcije (SDA) smatra da retorika člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika kojom stalno priziva nove sukobe i podjele, promovirajući mržnju prema vlastitoj državi, tjera mlade ljude iz BiH, a ponajviše Srbe.

"S obzirom da su članu Predsjedništva BiH Dodiku posljednjih dana puna usta konstitutivnosti i poštivanja prava konstitutivnih naroda u državi BiH, pozivamo ga da u onim sredinama u kojima je njegova politička opcija na vlasti, odmah prekine sa kršenjem konsitutivnosti i omogući bošnjačkom i hrvatskom narodu pravo na izučavanje maternjeg jezika, pravo na zapošljavanje, pravo na imovinu i druga prava koja im je oduzeo. Svjedoci smo da se u državi Bosni i Hercegovini konstitutivnost najviše negira i ne poštuje upravo u sredinama u kojima je vlast Dodikova politička stranka", navode iz Asocijacije mladih SDA.

Posebno su pozvali hrvatski narod u BiH i njegove političke predstavnike da ne dozvole da ih Dodik uvlači u sukob sa bošnjačkim narodom sa kojim trebaju da budu prijatelji i prirodni saveznici jer žive izmiješani po cijeloj terotoriji BiH i dijele iste strateške ciljeve članstva u EU i NATO.

Nažalost, kako dodaju iz ove asocijacije, Hrvata skoro da i nema u onim sredinama u kojima ih je bilo prije agresije na BiH, a koje prema sadašnjem unutrašnjem ustroju BiH, pripadaju entitetu RS. Također su pozivali i srpski narod da ne dozvole da ih Dodik straši Bošnjacima i da ih raspirivanjem mržnje
pokuša nanovo zavaditi sa komšijama.

"Vrijeme je da se konačno okrenemo jedni drugima i počnemo izgrađivati zajedničku nam državu Bosnu i Hercegovinu na dobrobit svih naroda i građana koji u njoj žive", poručuju iz Asocijacije mladih SDA.