Inicijativa SDP

Mladi Srebrenice predložili alternativni prijedlog izmjenama naziva ulica u Srebrenici: ‘Nama je živjeti ovdje’

Na namjere da nekoliko ulica dobije kontroverzne nazive, odgovorili su mladi Opštine Srebrenica

Na inicijativu Skupštine Opštine Srebrenica da izvrši izmjene ulica u urbanoj jezgri grada, koja je opet uzburkala duhove u ovoj lokalnoj zajednici, zbog namjera da nekoliko ulica dobije kontroverzne nazive - odgovorili su mladi Opštine Srebrenica kroz inicijativu koju je predočila Socijaldemokratska partija BiH u Srebrenici, predloživši alternativu prijedlozima srpske većine u Skupštini opštine.

"Pitanje izmjene naziva ulica, trgova, parkova i dijelova naseljenih mjesta u našoj Srebrenici, kao i u većini drugih zajednica širom Bosne i Hercegovine, je uvijek politička tema, u kojoj većina nastoji nametnuti svoje političko viđenje – koje se često reflektuje u odnosu prema prošlosti, historiji, ali i sadašnjosti.

Prijedlog oko kojih može postojati konsenzus

Lično, i ljudski, smatram da trenutni nazivi ulica su ostali iz vremena kada smo zajednički mogli postići minimum konsenzusa o tome ko su heroji ovog kraja i vrijednosti koje dijelimo. Kao takvi, trebali bi i ostati, sve dok takvog konsenzusa ponovno ne bude bilo, prvenstveno između Bošnjaka i Srba, odnosno između svih građana Srebrenice. Međutim, svjesni da će politička većina istrajati na izmjenama, s mladim Srebrenice došli smo do prijedloga oko kojih može postojati konsenzus“, poručio je Ahmo Mehmedović iz SDP Srebrenica.

Inicijativa koja je potekla od mladih opštine Srebrenica je rezultat nastojanja da se do izmjena dođe jednim drugačijim putem od – preglasavanja, i nametanja imena ulica na način koji bi mogao probuditi tenzije u zajednici.

"Možda prijedlog zvuči pomalo naivno, ali je prilika da iz Srebrenice pošaljemo jednu drugačiju i dobru vijest. Prvi je, da se usaglasimo oko ovih (ili sličnih) naziva ulica u Srebrenici i drugim naseljenim mjestima, koja neće imati nikakve personalne ni ideološke karakteristike. Drugi je, da takav zajednički kompromis predstavimo kao „Projekat ulica za mir“, gdje će Opština Srebrenica i Skupština opštine Srebrenice se obavezati da će donijeti ovakve nazive ulica te proglasiti moratorij i obavezati se da neće vršiti izmjene naziva narednih 20 godina.

Priča o ulicama neće biti prazna priča

Zauzvrat, zajednički bi tražili od donatora u Sarajevu i Banjoj Luci, ali i međunarodnim donatorima, da se obavežu na izdvajanje sredstava za Opštinski fond 'Projekat ulica za mir', kojim će direktno finansirati rekonstrukciju i sanaciju ulica koje su predmetom odluke, kao i osiguranja postavljanja tabli i dodatnih sadržaja koje će biti od koristi stanovnicima koji u njima žive. Na taj način, priča o ulicama neće biti samo prazna priča za podsticanje predizbornih tenzija", kazao je Mehmedović.

Mladi Srebrenice u pismu načelniku Grujičiću i predsjednik Skupštine opštine Tursunoviću poručuju da je važno da se zajednički sastavi odluka, kojom bi se regulisalo ravnopravno korištenje ćirilice i latinice, te izgled tabli, također bi sama odluka uz sadržaj naziva i preuzimanja obaveza koje sam gore naveo, bila pripremljena u nacrtu.

Ovo su alternativni nazivi

"Prema usaglašenom prijedlogu mladih iz Srebrenice, srebreničke ulice i ulice u Skelanima bi nosile nazive ulica tolerancije, kulture, solidarnosti, ravnopravnosti, znanja, slobode, dijaloga, budućnosti, djece Srebrenice, prijatelja Srebrenice, izgradnje mira, mladosti, Nova ulica, Starogradska ulica, Rudarska ulica, Sunčana ulica, Nova ulica i Ulica nade.

Da je pravde, mi znamo da bi ulice u Srebrenici trebale nositi imena po žrtvama genocida, po majkama Srebrenice, po našoj Hatidži, po dobrim ljudima i borcima za pravdu, ali znajući da je naša lokalna zajednica daleko od toga, moramo ponuditi alternativu kako sutra ne bismo imali imena ratnih zločinaca na tablama u središtu Srebrenice. I zato je ovaj prijedlog rezultat minimuma naziva oko kojih se mladi Srebrenice, bez obzira na etničku pripadnost, mogu složiti. A nama je živjeti ovdje“, zaključio je Mehmedović.