milioni su ga kupili

Mnogima najljepši iPhone ikad sada je i službeno vintage

U martu 2016. Apple je predstavio iPhone koji je brzo postao klasik te je mnogima do danas upravo on najljepši iPhone koji je marka izbacila. Imao je tijelo iPhonea 5S (koji je povučen iz upotrebe u septembru prije kada je stigao iPhone 6), ali tada s najnovijim A9 čipom, boljom kamerom i relativno pristupačnom cijenom.

Bio je to niskobudžetni iPhone i milioni ljudi su ga kupili i imali ga koliko god su mogli. No ovaj uređaj je sada i službeno postao vintage.

"Proizvodi se smatraju vintage kada ih je Apple prestao distribuirati za prodaju prije više od 5 i manje od 7 godina", navedeno je na službenoj stranici.

Kako piše Macworld, Apple je prestao prodavati originalni iPhone SE u septembru 2018. kada je stigao iPhone XS. Kada Apple premjesti proizvod na svoj popis starih proizvoda, to znači da, iako se još uvijek može popraviti, dijelove je teško pronaći.

Appleov popis starih proizvoda prvi je korak prije nego što se proizvodi proglase zastarjelima. Proizvodi se proglašavaju zastarjelima nakon što nisu bili u prodaji sedam godina, nakon čega Apple prekida sve usluge hardvera. Ovdje možete vidjeti kompletan Appleov popis vintage uređaja.