Šećer u krvi

Mnogima omiljeni dodatak doručku je zapravo izrazito nezdrav: U njemu je više šećera nego u slatkišima

Jogurti s voćnim okusom, iako zvuče zdravo, često su prepuni šećera

Visok šećer u krvi može rezultirati nizom zdravstvenih problema, uključujući rizik od dijabetesa. To stanje, također poznato kao visoka glukoza u krvi, signalizira da u tijelu ima previše šećera.

Ovaj problem može biti posljedica nedostatka inzulina ili problema u njegovom djelovanju u tijelu. Unatoč tome, postoje načini za upravljanje razinama glukoze u krvi, a to može započeti izbjegavanjem određenih namirnica koje imaju nepovoljan utjecaj na šećer u krvi.

Voćni jogurti

Jogurti s voćnim okusom, iako zvuče zdravo, često su prepuni šećera. Sarah Anzlovar, registrirana nutricionistkinja i vlasnica Sarah Gold Nutrition, ističe da mnogi od tih jogurta sadrže čak više šećera od nekih slatkiša. Umjesto toga, predlaže konzumaciju običnog grčkog ili islandskog jogurta, uz dodatak meda za zaslađivanje. Ove vrste jogurta također su bogate proteinima, što može pomoći u održavanju ravnoteže šećera u krvi. Preporučuje se dodavanje svježeg voća ili sjemenki radi dodatnih vlakana, koja također podržavaju stabilizaciju šećera u krvi.

Pržena hrana, hljeb, tijesto

Prehrana koja je bogata prerađenim ugljikohidratima, kao što su bijeli hljeb, tjestenina, krompir i grickalice poput čipsa i pereca, može uzrokovati brzi skok šećera u krvi. Međutim, ovo ne znači da ih morate potpuno izbjegavati. Kako bi se smanjio njihov utjecaj na šećer u krvi, preporučuje se kombiniranje ovih namirnica s proteinima i vlaknima.

Pržena hrana također može imati negativan utjecaj na nivo glukoze u krvi i povećati rizik od raznih zdravstvenih problema, uključujući dijabetes tipa 2. Konzumacija duboko pržene hrane može uzrokovati povećanje razine glukoze u krvi, a često je bogata transmasnim kiselinama zbog ulja koje se koristi za prženje. Transmasne kiseline mogu doprinijeti otpornosti na inzulin, što može dovesti do povećanja nivoa šećera u krvi.

Šta jesti?

Također je važno ograničiti unos transmasnih kiselina, jer istraživanja sugeriraju da mogu povećati otpornost na inzulin kod osoba s dijabetesom tipa 2, što direktno utječe na nivo šećera u krvi.

Za održavanje zdravog nivoa šećera u krvi preporučuje se prehrana bogata hranjivim tvarima, uključujući vlakna, neprerađene ugljikohidrate, ribu i zdrave masti poput nezasićenih i polinezasićenih masti. S druge strane, trebali biste izbjegavati namirnice koje su bogate dodanim šećerima i rafiniranim ugljikohidratima, jer obično sadrže malo proteina i vlakana koji bi podržali ravnotežu šećera u krvi.