bankrot

Modna kuća Esprit podnijela je zahtjev za stečaj

Val bankrota u modnoj industriji u Njemačkoj se nastavlja.

Modni lanac Esprit će u srijedu na Okružnom sudu u Düsseldorfu podnijeti zahtjev za samoupravnu nesolventnost za svoj Europa Holding sa sjedištem u Ratingenu i šest drugih tvrtki.

Esprit Europe GmbH je matična tvrtka za Esprit u Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Austriji, skandinavskim zemljama, Poljskoj i Velikoj Britaniji.

"Cilj je restrukturirati evropsko poslovanje Esprita, kojim se uglavnom upravlja iz Njemačke, i repozicionirati ga za budućnost", rekli su iz tvrtke. Već postoje razgovori s finansijskim investitorom koji je iskazao interes za prava na zaštitni znak za Evropu i želi nastaviti operativno poslovanje. Esprit je već u martu podnio zahtjev za stečaj u Belgiji i Švicarskoj.

Ovo je drugi stečajni postupak za Esprit u četiri godine. Tokom pandemije korone 2020. modni se lanac već sklonio pod zaštitni kišobran stečajnog zakona zbog zatvorenih trgovina, otpuštanja oko trećine radne snage i zatvaranja 100 poslovnica. U tvrtkama zahvaćenim ponovnim stečajem još radi 1.500 zaposlenih.

Poslovanje će se nastaviti "do daljnjega". Matična tvrtka Esprit Holdings kotira na burzi u Hong Kongu, no fokus poslovanja je u Evropi. Samo je Njemačka nedavno ostvarila više od polovine prodaje.