Radionica u Sarajevu

Mogu napraviti ogromnu razliku: Šta će donijeti nove tehnologije u izborni proces u BiH?

Uvođenje novih tehnologija u izborni proces neće riješiti sve probleme koji utiču na demokratski sistem BiH, kao što su korupcija i nefunkcionalnost, ali može napraviti ogromnu razliku jer osigurava glasanje i brojanje glasova na fer i transparentan način, rečeno je danas na radionici o novim tehnologijama koje će biti pilotirane u BiH na lokalnim izborima 2024. godine.

Tehničku radionicu s ciljem informiranja učesnika izbornog procesa u BiH, uključujući civilno društvo, medije, predstavnike političkih stranaka i ostale aktere danas u Sarajevu organizirali USAID u Bosni i Hercegovini u saradnji s Centralnom izbornom komisijom BiH (CIK BiH) i Koalicijom za slobodne i poštene izbore "Pod lupom".

Predsjednica Centralne izborne komisije BiH Irena Hadžiabdić kazala je da su zakonske izmjene od 26. marta službeno uspostavile pilotiranje izbornih tehnologija kao novu značajku izbornog procesa te su otvorile vrata za uvoženje raznih tehnologija, kao što su automatizirane identifikacije birača, skeniranje i prebrojavanje glasačkih listića, efikasnijeg transfera rezultata i upotrebe kamera na biračkim mjestima.

Napomenula je da je CIK u aprilu donio odluku o djelokrugu primjene pilot projekata za Lokalne izbore te da su za pilot projekt optičkih skenera i automatizirani prijenos rezultata, koji podržava USAID, izabrali 145 biračkih mjesta u saradnji sa šest općinskih i gradskih komisija - Vogošća, Tuzla, Visoko, Stolac Novi Grad i Prijedor, a da su za projekt biometrijske identifikacije koji podržava OSCE odabrali Brčko Distrikt.

Za treći pilot projekt identifikacije birača i bržeg transfera rezultata, koji podržava Delegacija EU u BiH, izabrali su 165 biračkih mjesta i deset općina i gradova, a to su: Stari Grad Sarajevo, Tešanj, Doboj, Bijeljina, Trebinje, Gradiška, Goražde, Domaljevac- Šamac, Sanski Most i Zvornik.

"Današnja konferencija je zapravo prvi korak u smjeru detaljnijih razgovora sa svim sudionicima u BiH po pitanju izbornih procesa u BiH. Sve neophodne prilagodbe ćemo praviti prema potrebi", zaključila je Hadžiabdić.

Direktorica misije USAID-a u Bosni i Hercegovini Courtney Chubb izrazila je zadovoljstvo što CIK pravi korak naprijed ka transparentnijim i odgovornijim izborima, provedbom nekoliko pilot projekta uvođenja novih izbornih tehnologija koji će modernizovati izborni proces, a biračima vratiti povjerenje da njihov glas zaista pravi razliku.

"Naš novi tehnološki projekt najvažnija je komponentna ovog projekta, a uz to je i direktan odgovor na apele birača iz cijele zemlje, razočaranih neregularnostima tokom izbora 2022. godine. Pilot projekt će testirati optičke skenere glasačkih listića i elektronski prijenos rezultata na najmanje 145 biračkih mjesta širom BiH", kazala je Chubb.

Učesnici konferencije iz BiH i zemalja koje su testirale ili implementirale slične formate novih izbornih tehnologija razgovarali su o najboljim iskustvima primjene.