PRIRODNO UPOZORENJE

Mogu li biljke predvidjeti erupcije vulkana?

Proučavajući prirodu u nacionalnom parku Yellowstone u SAD-u i kombinirajući satelitske podatke, naučnici su otkrili neobičan obrazac

Naučnici koji godinama proučavaju vulkane i njihovu aktivnost, mogu zahvaljujući brojnim prikupljenim podacima otprilike procijeniti kad bi moglo doći do erupcije vulkana. Najbolji je i najsvježiji primjer na Islandu, gdje je došlo do erupcije više od mjesec dana nakon što su naučnici upozorili na njenu mogućnost.

No, postoji li bolji i precizniji način? Grupa američkih naučnika uočila je da u prirodi postoje znakovi koji bi mogli ukazivati na nadolazeću erupciju vulkana. Proučavajući prirodu u nacionalnom parku Yellowstone u SAD-u i kombinirajući satelitske podatke, naučnici su otkrili neobičan obrazac.

Kako su zapisali u svojoj studiji objavljenoj u časopisu Geochemistry, Geophysics, and Geosystems, uoči erupcije na tom je području primijećena bujnija vegetacija, koja je neposredno pred erupciju - posmeđila. Pojašnjavaju kako do toga dolazi zbog razine ugljičnog dioksida u tom području. Njegova veća razina prvo pozitivno djeluje na biljke, a kako se vulkanska aktivnost pojačava, on postaje toksičan. Rezultati pokazuju da praćenje zdravlja biljaka može pružiti rana upozorenja o vulkanskoj aktivnosti. Čak i godinama ranije.

Iako su se u studiji fokusirali na Yellowstone, naučnici tvrde da bi se ova metoda mogla primijeniti i na druge vulkane sličnih osobina. Također, smatraju da bi se dodatnim istraživanjem, njihova tehnika predviđanja erupcije mogla poboljšati i prilagoditi za različite tipove vulkana.

Naime, pravovremeno praćenje i upozorenje na erupciju, baš kao što je to bio slučaj na Islandu, ne samo da može spasiti živote i smanjiti štetu, već i omogućiti naučnicima da na vrijeme postave senzore i tako dobiju iscrpnije informacije o samim erupcijama i vulkanima. Pogotovo onima koji se nalaze na nedostupnim područjima., prenosi Zimo