Morate probati ovo: Šest genijalnih zamjena za majonezu

107

Majoneza, hladni umak napravljen od ulja i žumanca, jednima je sinonim za finoću, drugima namirnica za izbjegavanje. Kremaste, svilenkaste teksture i ugodno kiselkastog okusa, majoneza je bogata kalorijama – standardna kupovna verzija u jednoj kašiki ima 90 kalorija i deset grama masnoća. No, iako je gusta, svijetla i kremasta, majoneza sadrži puno više nezasićenih masnoća nego onih zasićenih: u jednoj supenoj kašiki samo je 1,5 gram zasićenih masnoća.

Ako ste obožavatelj majoneze sljedeće vam ideje mogu dobro doći želite li smanjiti unos kalorija, pojačati okus jela ili nadomjestiti majonezu ako ste kojim slučajem ostali bez nje; ako je ionako ne jedete ipak ne trebate odbacivati jela u kojima se majoneza tipično upotrebljava – probajte ih s ovim zamjenama.

1. Avokado

Kremast je i gust, kao majoneza. Zgnječite ga i razmažite na pecivo ili kruh za sendvič i „uštedjet” ćete 77 kalorija, devet grama masnoća i 89 mg natrija po supenoj kašiki. A dobit ćete gram vlakana. Stavite avokado umjesto majoneze, na primjer, u salatu od jaja (sastojci su kuhana jaja, paradajz, rukola, listovi celera, pržene suncokretove sjemenke, sirće, sol, biber, senf i začini prema ukusu).

2. Humus

Orašast i mekan, a gust poput majoneze. Umak od slanutka odlično će zamijeniti majonezu u sendvičima – s njim ćete dobiti 65 kalorija, 8,5 g masnoća i 25 mg natrija manje po supenoj kašiki, uz dodatni gram proteina i vlakana. Stavite humus umjesto majoneze u salatu od tune – odlično se slaže s maslinama i kaparama.

3. Grčki jogurt

Jačeg je okusa od običnog jogurta, a ujedno je po gustoći sličan majonezi i može je odlično zamijeniti u gotovo svakom receptu, osim možda u sendviču sa suhim mesom, zelenom salatom i paradajzom. Odličnim će se pokazati u umacima i salatnim preljevima. Zamijenite li majonezu grčkim jogurtom po supenoj kašiki ćete dobiti 80 kalorija, devet grama masnoća i 85 mg natrija manje i jedan gram proteina više.

4. Pesto

Slavni umak od pinjola, bosiljka i drugih začina na bazi je ulja, kao i majoneza, ali mnogo aromatičniji. Probajte ga umjesto majoneze staviti u krompir salatu, uživat ćete u novom okusu i konzumirati 25 kalorija i četiri grama masnoće manje po supenoj kašiki.

5. Maslac od orašastih plodova

Uopće nije sličan majonezi, ali malo istražujte i pokušajte ga staviti u sendviče (i u one s mesom ili salamom). Nove kombinacije mogle bi vas ugodno iznenaditi, a u usporedbi s majonezom iz jedne supene kašike dobit ćete dva grama masnoće manje i tri do četiri grama proteina više. Kalorijska vrijednost je jednaka.

6. Jaje

Majoneza se pravi od jaja, pa zašto je onda ne biste u sendviču zamijenili jajetom? Tako ćete dobiti 29 kalorija i šest grama masti manje, a čak šest grama proteina više.