NEMA DETALJA

Moskva očekuje da će potpisati novi pakt o saradnji sa Iranom u ‘vrlo bliskoj budućnosti’

Moskva očekuje da će potpisati novi sporazum o sveobuhvatnoj saradnji s Iranom "u vrlo bliskoj budućnosti", rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA u intervjuu objavljenom u utorak.

"Očekujemo da će ovaj sporazum biti potpisan u najskorije vrijeme, jer je rad na tekstu već pri kraju. Pronađene su sve potrebne formulacije", rekao je Rudenko, a prenosi RIA.

Ranije u junu, rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je rad na sporazumu privremeno obustavljen, dok je Iran objavio da nema prekida u pripremi novog pakta.

Rusija i Iran potpisali su 2001. 20-godišnji strateški sporazum koji je automatski produžen 2020. na pet godina, navodi ruska državna novinska agencija TASS. Obje strane su se također složile 2020. da rade na novom paktu koji bi zamijenio stari dokument.

Pakt iz 2001. pozivao je, između ostalog, na saradnju u sigurnosnim, energetskim projektima, uključujući miroljubivu upotrebu nuklearne energije i izgradnju nuklearnih elektrana, industriju i tehnologiju, navodi se u tekstu objavljenom na internet stranici Kremlja.

Pojavilo se vrlo malo detalja o tome šta bi novi sporazum uključivao. Nakon što je Rusija pokrenula punu invaziju na Ukrajinu 2022. i naknadnih sankcija Moskvi od strane saveznika Kijeva, Rusija i Iran su učvrstili investicione, vojne i energetske veze.