Sport

Mourinho izabrao najstresniju utakmicu karijere: Mislio sam da sam mrtav

Jose Mourinho prošle je sezone osvojio svoj 26. trofej. Italijansku je Romu odveo do titule u Konferencijskoj ligi i tako postao prvi trener u historiji koji je osvojio Ligu prvaka, Evropa ligu (UEFA Kup) i Konferencijsku ligu. U razgovoru za Daily Mail Mourinho je morao izdvojiti najstresniju utakmicu koju je vodio s klupe neke momčadi.

"Ja sam mrtav"

"Finale Kupa UEFA-e protiv Celtica 2003. godine. Ja sam bio trener Porta i to je najintenzivnija utakmica koju sam vodio, s obzirom na to da se Portu pružala prilika da poslije 16 godina osvoji neki kontinentalni trofej. To možda nije bila moja najveća pobjeda niti najveća radost, ali u smislu intenziteta bila je moja najveća utakmica ikad. Kad je sve bilo gotovo, pomislio sam "ja sam mrtav". To je i dalje najnapetija utakmica u mojoj karijeri iako sam od tada igrao tri evropska finala, dva u Ligi prvaka i osvojio puno drugih trofeja", rekao je Portugalac.

"Nenadmašna utakmica"

Porto je u toj utakmici poveo preko Brazilca Derleija krajem prvog poluvremena. U 47. minuti za Celtic je zabio Henrik Larsson, no u 54. Dmitrij Aleničev pogađa za novo vodstvo Porta. Larsson je opet izjednačio u 57. minuti, a pobjedu Portu donio je Derlei pogotkom u 115. minuti.

"Napetost, intenzitet, emocije podignute do krajnjih granica. Ta utakmica protiv Celtica je nenadmašna", rekao je Mourinho. Sljedeće sezone Mourinho je s Portom osvojio i Ligu prvaka.